Østlandstroppen

Østlandstroppen var en spesialstyrke i politiet, med ansvar for spesielt farlige oppdrag. Ledelsen holdt til på Oslo politikammer, men styrken sto til tjeneste for i alt 24 politkamre på Østlandet.

Bakgrunnen for at Justisdepartementet i 1969 oppretta Østlandstroppen var at man så at det trengtes politifolk med spesialtrening i møte med væpna kriminelle, samt en økt oppmerksomhet omkring terrorisme i andre land. Oslo politikammer hadde i 1964 gitt 80 tjenestemenn spesialtrening i Østmarka, og gitt dem nytt utstyr som skuddsikre vester, gassmasker og spikermatter. Det viste seg nokså raskt at Østlandstroppen ikke fungerte etter hensikten. Mannskapene ble nokså tilfeldig satt sammen, og på de små politikamrene var det krevende å stadig måtte avgi folk til trening.

Utover i 1970-åra ble man stadig mer oppmerksom på terrorisme, og spesielt de mange flykapringene. Massakren på de israelske utøverne under sommer-OL i München i 1972 var et stort sjokk, og også i Norge så man at det var behov for en bedre sammensatt og trent spesialstyrke. I 1975 ble det bestemt av Beredskapstroppen skulle opprettes, og på nyåret i 1976 ble den operativ og erstatta Østlandstroppen.

Litteratur og kilder

  • Bonde, Arne: For lov og rett i 250 år : Oslo politikammer 1744-1994 med spesiell vekt på de siste 50 år. Utg. Oslo politikammer. 1994. Digital versjonNettbiblioteket.