Øvre Leirfoss kraftverk
Øvre Leirfoss kraftverk i Nidelva i nedre del av Nea-Nidelvvassdraget i Trondheim kommune åpnet i 1901 som vassdragets første kraftverk, ombygget til et småkraftverk i 2014. Kraftverket utnyttet et fall i fossen på rundt 34 meter.
Historie
Det ble bygget ut av Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei, og åpnet 4. november 1901. Denne kraftutbyggingen hadde avgjørende betydning for at elektrisk sporvogn kom i gang i Trondheim by.
Selve kraftstasjonen ble bygget ut i to trinn, arkitekt for det første byggetrinnet var Gabriel Kielland (1871–1960).
Den gamle stasjonen
Den opprinnelige stasjonen hadde fram til 2008 tre horisontale francisturbiner i drift. Disse hadde en samlet maksimal ytelse på 15 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 85 gigawatt timer (GWh). Den eldste turbinen som fortsatt var i drift i 2008 er fra 1919. De tre gamle aggregatene står fremdeles (2024) i maskinhallen.
Småkraftverk fra 2014
I 2008 åpnet den nye Leirfossene kraftverk inne i fjellet rett vest for Øvre Leirfoss, og erstattet denne og Nedre Leirfoss kraftverk, som begge ble ombygget til småkraftverk med automatiserte aggregater som utnytter den konsesjonspålagte minstevannføringen i Nidelva på 10 m³/s mellom fossene og som parallelt blir ledet gjennom Nidelvas elveleie utenom tunnelsystemet for Leirfossene kraftverk.
Den nye Øvre Leirfoss åpnet i 2014 med ytelse på 3,8 MW, og en gjennomsnittlig årsproduksjon på rundt 27 GWh.
Kilder
- «Øvre Leirfoss kraftverk» i Store norske leksikon
- Øvre Leirfoss kraftverk, Statskraft
- Øvre Leirfoss kraftverk på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no