Anne Bamle (1884–1972)

Anne Bamle (født 13. november 1884 i Heddal, død 8. september 1972) var bundadtilvirker og -utvikler. Hun arbeidet også på Norsk folkemuseum.

Bamle ble født (og vokste opp?) på gården Bamle i Heddal i Telemark. I 1909 reiste hun til Oslo, hvor hun fikk jobb på ei systue. Da hun seinere tok seg jobb på Folkemuseet på Bygdøy, fant hun fram til noen gamle arkiverte folkedrakter fra Øst-Telemark, og interessen for Telemarksbunaden vokste. Hun kom med i norskdomsbevegelsen, og Hulda Garborg ble hennes mentor.

Bunadsyersken og bunadutvikleren

Den første Heddalsbunaden sydde Anne Bamle i 1914. Mønsteret var inspirert av den gamle folkedrakta med rødtrøye som var i bruk fra slutten av 1700-tallet til midt på 1800-tallet og Hulda Garborg. Etter hvert utviklet hun sine egne bunader, basert på gammelt draktmateriale. Bamble sydde svært mange bunader gjennom et langt liv, blant annet til kronprinsesse Märtha.

Priser, utmerkelser og ettermæle

Bamle fikk flere utmerkelser fra Husflidslaget.

Hun fikk Kongens fortjenestmedalje i gull for arbeidet sitt i 1954. [1]

Bamle ble i 1999 kåret av avisen Telen til århundrets navn i Øst-Telemark for sitt arbeid med Øst-Telemarksbunaden, eller Heddalsbunaden som hun selv yndet å kalle den. Hun fikk hele 33% av stemmene, tett fulgt av blant annet Sam Eyde og Ole Holta.

I 2000 ble et minnesmerke avduket.

Referanser

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!