Bålerud (Skedsmo)
Bålerud er oppført under gardsnr. 4 som bruk nr. 47 i Lillestrøm kommune. Adresse er Torgenrudveien 70 og areal 6085 kvm. I kartverket nyttes navnet Ballerud, men i alle andre sammenhenger brukes navnet Bålerud, unntaksvis Bålarud.
Verneverdig steinkjeller
På gården ligger en steinkjeller som er datert til første halvdel av 1800-tallet. Frontveggen har de senere år hatt utglidninger, og det var fare for en ytterligere skadeutvikling. Lillestrøm kommune bevilget i 2021 kr 75.000 til formålet, men det var åpenbart at det i tillegg trengtes en betydelig dugnadsinnsats for å for å bringe kjelleren tilbake til original stand. Skedsmo Historielag påtok seg prosjektet, som innebar at et redskapshus på toppen av kjelleren måtte demonteres og senere gjenoppsettes. Etter stor innsats fra historielaget og andre frivillige ble det omfattende restaureringsprosjektet gjennomført i årene 2021-22.
Registreringer
Steinkjelleren er i dag (2022) registrert med følgende oppføringer:
- Kulturminner fra Kulturminnevernplan 1997
- Beskrivelse: Gammel potetkjeller i stein på Bålerud
- Verneverdi: Høy verneverdi
SEFRAK-bygning
- Objektnavn: POTETKJELLER BÅLARUD ASAK
- Tidfesting: 182 - dvs 1800 tallet, andre kvartal
- Opprinnelig funksjon: 133 - Hus for forråd av poteter, rotvekster
SEFRAK er et landsdekkende register over eldre bygninger og andre kulturminner i Norge. Navnet er en forkortelse for SEkretariatet For Registrering Av faste Kulturminner, som var navnet på den institusjonen som påbegynte arbeidet med registeret.
Eldre historie
At gården først ble matrikulert i 1833 betyr at bonden Peder Andersen Leirud kjøpte en del av Branderud og la det til en del han hadde fra før, ref. Skedsmo bygdebok (Haavelmo) side 54. Men Bålerud er allerede i 1701 nevnt som en husmannsplass under Branderud. Bålerud blir nevnt siste gang i 1754 og er ikke nevnt igjen før 1833. Det rimer dårlig at ødegården Branderud hadde husmannsplass allerede 1701. Forklaringen på dette kan være at Branderud var sterkt knyttet til gården Mellom-Asak. På side 47 i samme bygdebok står om et makeskifte i 1630 for Skedsmo kirke, da fikk foged Michel Christensen som bodde på Asak "forne kirkegård Asak" og makebyttet underliggende Branderud ødegård samt Skoklefall på Nesodden. Den samme fogden oppføres som bruker av Branderud under mellom Asak (kvegskatten 1619).
Kilder og litteratur
- Haavelmo, Halvor: Skedsmo.Bygdens historie. Bind 2. Oslo 1950-52. Digital utgave: Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Rygh, Oluf: Norske Gaardnavne: Oplysninger samlede til brug ved Matrikelens Revision: Gaardnavne i Akershus amt. Kristiania 1899.{{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2010051903008
- Torgenrud i Kartverket
- Seeiendom
- Per Otto Asak
- Vidar Larsen