Lillestrøm kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lillestrøm kommune
Basisdata
Kommunenummer 3030
Fylke Akershus
Kommunesenter Lillestrøm by
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall (2017)
Grunnlagt 1. januar 2020
Sammenslåing(er) Skedsmo, Sørum og Fet kommuner
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Denne siden omhandler den planlagte Lillestrøm kommune. For den tidligere kommunen se Lillestrøm kommune (1908-1962).

Lillestrøm kommune er en planlagt kommune på Nedre-Romerike i Akerhus. Kommunen skal bestå av dagens Skedsmo, Sørum og Fet kommuner.

Kommunen er oppkalt etter Lillestrøm by som blir administrasjonssenteret i kommunen. De øvrige større stedene i kommunen blir Strømmen, Kjeller, Skedsmokorset, Fetsund og Sørumsand.

Kommunen vil etter sammenslåingen i 2020 ha en befolkning på nærmere 90 000, noe som vil gjøre kommunen til en av Norges største kommuner.

Politikk

Kommunestyret blir det øverste politiske organet i kommunen. Ifølge forskriften om sammenslåingen til Lillestrøm kommune, skal kommunestyret ha 55 medlemmer.

Fellesnemda har bestemt at kommunestyret skal ha fire faste utvalg. Disse er Utvalg for oppvekst, Utvalg for helse og mestring, Utvalg for miljø og samfunn og Utvalg for kultur. Det skal være 11 representanter i hvert av utvalgene. I tillegg kommer Kontrollutvalget med fem medlemmer.

Formannskapet har ansvar for kommunalplanarbeidet og har 13 representanter.

Navnestrid

Før sommeren 2017 ble det stor uenighet over hva navnet på den nye kommunen burde bli. Det ble fremmet mange navneforslag.

Noen ville beholde et av de eksisterende kommunenavnene Skedsmo, Sørum og Fet. Andre ville finne et nytt navn som omhandler alle de tre kommunene. Blant disse var "Søndre Romerike" et av forslagene som fikk mest støtte.

Det var mange lokalpolitikere fra Skedsmo og Fet som ønsket at kommunen skulle oppkalles etter kommunesenteret Lillestrøm.

Etter en flere måneder lang debatt, vedtok kommunestyrene i Skedsmo og Fet Lillestrøm som navn på kommunen. Kommunestyret i Sørum vedtok Søndre Romerike som navn.

I desember 2017 bestemte daværende kommunalminister Jan Tore Sanner at navnet på kommunen skal være Lillestrøm.

8. mai 2018 fremmet representanter fra Strømmen i BUK et forslag om folkeavstemning over kommunenavnet. Forslaget ble enstemmig vedtatt av BUK og skal nå behandles av administrasjonen og kommunestyret i Skedsmo.

Litteratur og kilder