Betel (Varteig)

Betel er en trebygning i tidligere Varteig kommune. Adressen er Sikkelandsveien 91 på Ise. Bygningen ble i 2006 eid av Norsk Luthersk Misjonssamband, men den startet som skole på Skofteby for Galteryggen skolekrets i 1870-årene.

Betel på Ise.
Foto: Chris Nyborg (2016).
Frikirkens strengemusikk på tur til Øymark i 1933.
Foto: Ukjent / Varteig Historielags fotosamling.

Skofteby skole

Skofteby skole ble oppført i tømmer rundt 1869–70, på en 19 mål stor tomt. Tomten ble fradelt Skofteby som ligger midtveis mellom Ise og Varteig kirke. Bygningen var i bruk som skole frem til 1893. Da ble to skolekretser slått sammen, og skolen ble lagt til Klemsdal. Skolebygningen ble etter dette brukt til bolig i 30–40 år.

Den norske evangelisk-lutherske frikirke på Ise

Sarpsborg frikirke hadde lenge drevet møtevirksomhet rundt på Ise og i Varteig, men etter at det i 1924–25 var vekkelse i Varteig ble det frikirkelige miljøet i bygden aktivt. Gunda og Anton Kingsrød fikk ideen at skolebygningen på Skofteby kunne brukes til bedehus. De hadde bodd på Rolvsøy en tid, og der hadde de kommet i kontakt med det frikirkelig miljøet. De fikk kjøpt bygningen, og med hjelp av Hans Grønli, stasjonsmester Peder Martinsen Hernæs og Ole E. Berby ble den gamle skolebygningen flyttet til Ise. Der ble den gjenreist ved siden av ungdomslokalet Varden som menigheten hadde brukt til møtested, når de ikke satte hverandre stevne i et av hjemmene. I 1929 ble skolen demontert, og Anton Kingsrød og datteren Judith kjørte tømmeret til Ise med hest og slede. Vinduene ble byttet ut, og et lite uthus ble bygget med stallplass til to hester, vedskjul og utedo. Dette brant ned etter 2. verdenskrig. Det bygningstekniske rundt flytting og gjenoppbygging tok byggmester Langshold Skofterud og sønnen seg av.

Frikirkemenigheten i Varteig telte ikke mer enn 25–30 medlemmer, og de stod for innredningen av bygningen som hadde storsal, liten sal og kjøkken. Storsalen fikk et platå med en alterring konstruert av materialer som opprinnelig hadde vært et trappegelender i Sarpsborg. Benker med skråplate til salmebok, der platen kunne vippes opp så kaffekoppen kunne settes på hylle under, laget snekker Andersen på Ise. 9. mars 1930[1] ble Betel innviet. Rundt 300 deltok, fler enn det var plass til, og en måtte ty til Varden for bespisningen. Blant leietagerne var en lokal forening innen Kinamisjonen på Ise, som ble stiftet 8. oktober 1925 hos Anton Kingsrød på Skaulund (tidligere Galteryggen).[2] I årenes løp ble bygningen kledd med panel både inn- og utvendig, og i 1970-årene ble et tilbygg med toaletter satt opp. Etterhvert ble menigheten så liten at Frikirken i Sarpsborg overtok ansvaret for bygningen.

Fra Frikirken til Misjonssambandet

På slutten av 1980-årene søkte Frikirken kontakt med Norsk Luthersk Misjonssamband, og samtalene endte med at NLM overtok ansvaret for bygningen 1. juli 1987. Betel ble påbygd, og fikk en lengre sal med plass til 100 sittende, peisestue, kjøkken, en stor gang med garderobe og (handikap)toilett og et rom i andre etasje. 24. oktober 1993 fant innvielsen sted.

Aktiviteter og arrangementer

Betel brukes nå til minnesamvær og selskap ved siden av søndagsskole, barneklubb, konfirmantarbeid, hovedforening og en to-dagers julemesse. I 2006 var det mellom 75 og 80 møter i året. Tidligere var også Frikirkens strengemusikk knyttet til Betel.

Referanser

  1. Den Evangelisk lutherske frikirke 1952: 401.
  2. Thorvaldsen 1965: 123.

Kilder

  • Den Evangelisk lutherske frikirke: Den norske evangelisk-lutherske frikirke gjennom 75 år, Oslo : Norsk luthersk forlag, 1952
  • Spydevold, Olav: Varteig : en liten bygds historie fra gammel tid til våre dager. [Varteig]. 1956. Digital versjonNettbiblioteket , side 185–186.
  • Thorvaldsen, Johannes: Kristenliv i Østfold og Akershus : festskrift for Oslo krets av N. L. Misjonssamband, [Oslo] : Lunde, 1965
  • Ørebech, Kai. Bedehus i Østfold. Utg. Lunde. Oslo. 2006. Digital versjonNettbiblioteket., side 240–241.

Koordinater: 59.306078° N 11.225739° Ø