De dødes tjern (film)

De dødes tjern er en filmatisering fra 1958 av André Bjerkes spenningsroman De dødes tjern fra 1942. Boka ble utgitt under pseudonymet Bernhard Borge, og forfatteren er selv skrevet inn som deltaker i handlinga. Filmen var en stor suksess og fikk god kritikk, og den ble Kåre Bergstrøms gjennombrudd som regissør.

Tjernsrudtjernet i Bærum var et av de seks tjernene som ble brukt som innspillingssted. Huset er plassen Tjernsrud, og ikke hytta som vises i filmen.

Handling

 
Annonse for De dødes tjern i Fredrikstads Blad 24. desember 1958.

Fire menn og to kvinner reiser med tog til et ikke navngitt sted i Østerdalen. Gruppa består av kriminalforfatteren Bernhard Borge, hans kone Sonja, psykoanalytikeren Kai Bugge, tidsskriftredaktør Gabriel Mørk, juristen Harald Gran og hans forlovede Liljan Werner. De skal besøke sistnevnte tvillingbror Bjørn Werner, som har ei hytte langt inne i skogen der han er på jakt med hunden sin.

Ved hytta er det et tjern som det er knytta et sagn til. En mann skal ha drept sin søster og hennes elsker, og så drukna seg selv i tjernet. Han går igjen med tjernet, og flere skal ha sett sporene etter ham; han hadde et trebein, så sporene var veldig distinkte. De som siden har oppholdt seg på hytta har blitt grepet av et dragsug som trekker dem mot og ned i tjernet, som skal være bunnløst.

De seks kommer til hytta sammen med lensmannen, og det viser seg at Bjørn Werner er vekk. Jakthunden hans blir funnet skutt, men han selv er søkk borte, og de antar at han har havna i tjernet. Det oppstår flere forklaringer: Selvmord, drap eller overnaturlige hendelser. Den videre handlinga følger flere spor, slik at dette blir både en kriminalfilm, en psykologisk thriller og en skrekkfilm.

Innspillingssteder

I filmen var tjernet satt sammen av ikke mindre enn seks forskjellige vann, ifølge et intervju med filmfotograf Hans Nord i Norsk film i Budstikka i august 1983: Drengsrudvannet i Asker, Tryvann og Skomakertjern i Nordmarka i Oslo, Steinstjernet i Bærum, Tjernsrudtjernet i Bærum og en kunstig kum på filmatelieret på Jar.

Siden filmen kom har det vært flere teorier om hvilket tjern Bjerke hadde latt seg inspirere av, dersom det i det hele tatt var et virkelig sted som lå bak. Hans datter fortalte i 2018 at Bjerke under krigen bodde på ei hytte ved Eidsborgtjønna nær Eidsborg stavkirke i Tokke, og at det var der han ble inspirert til å skrive boka.

I rollene

 
Henki Kolstad spilte forfatteren Bernhard Borge.
Foto: Rigmor Dahl Delphin (1964).

Andrè Bjerke spilte selv en av rollene i filmen - men han spilte ikke Bernhard Borge, som var basert på ham selv.

Musikk

Filmen fikk mye oppmerksomhet for musikken av Gunnar Sønstevold, som bidrar sterkt til å skape stemninger og spenning. Den ble framført av fløytist Ørnulf Gulbrandsen, cellist Arne Novang og harpist Oscar Harlem.

Litteratur og kilder