Einar Dønnum (1897–1947)

Einar Olav Christiansen Dønnum (født 19. april 1897 i Østre Aker, død 22. april 1947) var avdelingsleder hos Statspolitiet i Norge under andre verdenskrig. Han blei i landssvikoppgjøret etter krigen dømt for å ha deltatt i tortur, mishandling og henrettelse av norske motstandsfolk og ble skutt på Akershus festning i april 1947.

Før krigen var Dønnum bestyrer og søndagsskolelærer i Filadelfiamenigheten i Oslo. I åtte år jobba han som søndagsskolelærer før han måtte si opp jobben. Han hadde vært utro mot sin kone og hadde innledet et seksuelt forhold til en 17-årig jente, noe som var uforenlig med virket i menigheten. Utenfor menigheten dreiv han skraphandel og en virksomhet som kjøper og selger brukte klær.

Torturist, provokatør og bøddel

Dønnum meldte seg inn i NS i november 1940 og året etter starta han i politiet i ulike stillinger. 1. juni 1941 blei han formelt overført til Statspolitiet.

Han opptrådte som provokatør under opprullinger av motstandsbevegelsen.

Han var involvert i en rekke saker der motstandfolk blei torturert og mishandla. Han deltok selv også i eksekusjonsgruupper som henretta norske motstandsfolk.

Dønnum gikk heller ikke av veien for å mishandle kvinner. Da forfatter og forretningsdrivende Sigrid Heide blei arrestert mistenkt for kurervikrsomhet for motstandsbevegelsen var han selv med å sette "benklemme" på henne. Dette er et fryktelig torturinstrument som forårsaker intense smerter. Da makkeren, Rudolf Theodor Adolf Schubert fra tysk sikkerhetspoliti, løsna skruen fra den første beinet, så utbryter han:

– Vi kan likeså godt ta det andre benet.[1]

Referanser

  1. Rougthvedt 2016: 39.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!