Fosnakulturen

Fosnakulturen er en av de eldste kjente befolkningsgruppene i Norge, datert til omkring 8300 f.Kr. til 6000 f.Kr. Kjerneområdet for kulturen er kyststrøka fra Rogaland til Nordland. Navnet er henta fra det gamle navnet på Kristiansund, Fosna eller Fosen. Konservator Anders Nummedal (1867-1944) sto bak oppdagelsen. Man finner også spor etter kulturen utafor kjerneområdet, blant annet på Høgnipen i Østfold som er den eldste kjente boplassen på Østlandet.

Folket holdt til nær strender, men i dag finner vi gjerne sporene så høyt som 60 til 80 moh. på grunn av landstigninga. Høgnipen ligger på hele 150 moh. De levde av jakt, fiske og sanking. Perioden det er snakk om er eldre steinalder, og på boplassene finner man mange spor etter redskapsproduksjon samt en del bevarte steinredskaper. Flint var det viktigste materialet for redskaper.

Det er usikkert når og hvorfra Fosnafolket kom til Norge. Ut fra når de eldste sporene er datert til antar man at de kom før omkring 8300 f.Kr., men det er mulig at kulturen er eldre enn dette uten at man har funnet daterbare spor. Hovedteoriene om innvandringsveier er enten sørfra, eller fra vest over Nordsjøkontinentet som fantes den gang. De seneste daterbare funnene er tidfesta med karbondatering til omkring 6000 f.Kr. Disse finner man i fjellstrøk i den nordlige delen av Sør-Norge. Det ser ut til at Fosnafolket fulgte reinen opp i høyfjellet etter hvert som klimaet ble varmere.

Kilder