Frue sogns Almueskole

Frue sogns Almueskole er den eldste almueskolen i Trondheim. Den ble opprettet i 1754 av sogneprest til Vår Frue kirke Niels Tønder. Han brukte egne og innsamlede midler. Han kjøpte en gård på Gildevangen i den nåværende Gjelvangveita 2 av kjøpmann Auche Bennichmand og innredet denne til skolehus. og åpningen skjedde i 1755. Kjøpmann Christian Jelstrup oppgis som skolens verge.

Den første skoleholder var en M. Bierch som satt til 1792. Hans kone Kirstine var den første læremoder. Deretter en Jens Lodgaard fra 1793 (lærer fra 1786). Han ble avsatt i 1806 på grunn av drikkfeldighet. Gården brente i 1818 og skolen holdt etter det i en tid til i Scharffenbergs gård i Erling Skakkes gate (nå Schultz gate 2) og de leide deretter lokaler i Waisenhuset. I 1822 ble byfogd Udbye sin gård i Olav Tryggvasons gate 17 kjøpt inn til skolebygg. Gården hadde engang tilhørt postmester Treschow. Her skal Griffenfeldt ha dødd 12 mars 1699. Denne gården brant i 1841.

Etter dette fikk skolen så fine lokaler som den aldri før hadde hatt idet den fikk værelser til skolen i selve Stiftsgården. Spinneskolen som var en del av skolen måtte da flytte til Waisenhuset. Imidlertid måtte de igjen se seg om etter nye faste lokaler. De bygger på nytt i Olav Tryggvasons gate 17 og i 1844 var den nye skolen ferdig, arkitekt Theodor Christian Broch (1796–1863). De hadde fått et forsikringsoppgjør etter brannen som ble benyttet og de fikk nå en tidsmessig skolebygning. Her holdt de på til 1866 da Almueskolen ble delt i en guttebetalingskole og en pikebetalingsskole. Guttebetalingsskolen fortsatte i en tid i Olav Tryggvasons gate 17, mens pikebetalingsskolen flyttet til Dronningens gate 29. Senere ble både guttene og pikene samlet i et flott felles skolebygg med bad på Kalvskinnet. Ordningen med betaling frafalt ved lov i 1889, og folkeskolen som vi kjenner den var et faktum.

Kilder

  • «Træk av Trondhjems Folkeskoles utvikling de siste hundredår» av skoleinspektør Svensen (artikkelserie i Adresseavisen)