Generalinnkvarteringskommisjonen

Generalinnkvarteringskommisjonen var en fast, offentlig kommisjon som førte tilsyn med innkvartering av offiserer og soldater i garnisonsbyene i Norge. En forberedende kommisjon med dette navnet ble oppretta i 1773, og i 1777 ble den formelt oppretta som fast kommisjon.

De enkelte garnisonsbyene hadde i 1767 fått egne innkvarteringskommisjoner, og generalinnkvarteringskommisjonen skulle kontrollere disse. Medlemmene var stiftamtmannen i Akershus stiftamt, generalkrigskommissæren og to borgere. Den første stiftamtmannen som leda kommisjonen var Albrecht Philip von Levetzau.

Dersom det var tvil rundt noe av den lokale virksomheten skulle dette avgjøres av generalinnkvarteringskommisjonen. Utgiftene til innkvartering ble utlikna med faste summer pålagt alle byer, og ble innbetalt til en innkvarteringskasse under zahlkassereren. Det var generalinnkvarteringskommisjonen som anviste betalinger fra denne.

I 1819 ble kommisjonen nedlagt, og Armédepartementet tok over ansvaret.

Arkivene etter kommisjonen er ordna sammen med kanselliarkivet i Riksarkivet.

Medlemmer av kommisjonen

Som i mange andre kommisjoner var det ofte vakanser og bruk av stedfortredere. Når det gjelder borgerne som var medlem, møtte de fleste bare én eller to ganger; i oversikten er kun de som satt over lengre tid tatt med. Oversikten går bare fram til 1814, og kan gjerne utvides fram til 1819.

Stiftamtmenn

Generalkrigskommissærer

Borgere

Kilder og litteratur