Geologifunn i Strømmen

Et geologifunn i Strømmen ble i 2023 registrert i Norges Geologiske Undersøkelse NGU i Trondheim. Opprinnelsen til funnet var at det ved byggingen av Bråtejordet skole i 2013-14 var fastlagt at terrenget i skolegården måtte senkes en del. Under arbeidet dukket det fram gammel berggrunn som har ligget gjemt og beskyttet under de tykke leirlagene over store deler av Romerike. Planen forutsatte at berggrunnen skulle nivelleres til samme høyde som grunnen rundt, men i siste liten ble det heldigvis besluttet at den spesielle fjelloverflaten måtte bli tatt vare på.

NGU-anmerkninger på Steinar Bunæs' foto av geologifunne på Bråte 2023. Se NGUs skriftlige svar av 9. august 2023 sist i teksten.

Spor etter foldinger

Som bildet viser ser vi tydelige spor etter foldinger av mer eller mindre flytende masse. Sommeren 2023 meldte Skedsmo historielag funnet til NGU, og etter noen uker kom en meget saklig og fyldestgjørende orientering tilbake. Et par av uttrykkene som brukes kan det kanskje være grunn til å forklare: Intrusjon kan oversettes med inntrengning. Magma, eller bergsmelte, er smeltet berg som opptrer sammen med fragmenter av faste bergarter, krystallkorn og gasser under Jordens overflate. Strømmer dette ut på overflaten, kalles det lava. Nedenfor følger svaret i sin helhet.

Lillestrøm kommune engasjert

Lillestrøm kommune har også merket seg det interessante funnet, og ønsker å bidra til å gjøre det mer kjent. Det tas sikte på å montere en informasjonstavle som gjengir hovedtrekkene i NGUs redegjørelse. Det vil også bli tatt inn en henvisning til GeoparkenSkedsmokorset hvor flere sider av landets geologihistorie er hentet fram i det gamle sandtaket på Berger.

NGUs svar av 9. august 2023

Hei og tusen takk for innsending av geosted ved husene i Bråteallen 5-15 (Bråte gård) i Lillestrøm. Jeg har lest beskrivelsen og sett på bildet. Området omfattes av berggrunnsgeologisk kartblad Oslo (1:50 000) og det finner du her: https://aps.ngu.no/pls/oradb/!rf.vispdf?dokid=65119. Du kan også lese en fagartikkel (engelsk) om dette her: https://openarchive.ngu.no/ngu-xmlui/handle/11250/2674280

Området generelt er kartlagt av NGU som en glimmergneis, med stedvis amfibolitt og kalksilikatlinser, og stedvis migmatittisk. Dette er i hovedsak en mer enn 1,5 milliarder år gammel bergart som er veldig omdannet. Opprinnelig var dette sedimentære bergarter dannet fra løsmasser samt noe lava. Jeg ser ikke noe jeg tror er omdannet lava på bildet, derimot en intrusjon som kutter gjennom de sedimentære bergartene.

Bildet ditt viser en forvitra overflate av denne glimmergneisen, med noe som jeg tolker som en intrusjon, se bildet under med min tolkning. Jeg tar forbehold om at jeg ikke har sett stedet selv. Områdene merket med grønn G viser helt klart folder, dette er opprinnelig løsmasser, trolig kalksilikatrike slamavsetninger. Kalkinnholdet veksler mellom de ulike lagene og det gjør at noen lag forvitres raskere enn andre. Denne bergarten er veldig folda under den svekonorvegiske fjellkjededannelsen (1,3 – 0,9 milliarder år siden). Intrusjonen merket med rød I er også delvis foldet sammen med kalksilikatene. Intrusjonen trengte inn som magma i sprekker trolig også under den svekonorvegiske fjellkjededannelsen mot slutten av foldingen.

Dette er en veldig fin observasjon som viser typisk berggrunn i området og jeg legger den inn i vår database.

Hilsen Terje Solbakk Forsker ved Seksjon for samfunnsgeologi

Kilder

  • Norges Geologiske Undersøkelse NGU i Trondheim.
  • Geoparken i Skedsmo


  Geologifunn i Strømmen er en del av prosjektet Geologi i Lillestrøm kommune, og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.

Se også: Geologifunn i StrømmenGeoparken i SkedsmoJettegryte ved Tretjernet på AsakKlebersteinsbruddet i KvevliåsenPiggåsen klebersteinbrudd i Fet