Geoparken i Skedsmo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Geoparken i Skedsmo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)
Da kunne det bli liggende igjen kjempestore flyttblokker som Bjørn G. Andersen viser i sin bok Istider i Norge (Oslo 2003).

Geoparken i Skedsmo i nåværende Lillestrøm kommune ble offisielt åpnet 24. august 1985. Det var styret i Skedsmo kommunale sandforretning som tok initiativet til å undersøke fjellgrunnen i området der parken ligger. I 1982 kontaktet Sandforretningen professor Steinar Skjeseth ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (Landbrukshøgskolen på Ås) som kartla hvilke typer fjell som var avdekket.

Skjeseth fant grunnfjellsarter som gneis, amfibolitt og pegamitt. I tillegg registrerte han bergarter som har blitt fraktet med isbreer fra områder like nord til Jotunheimen, f. eks. gabbro. Sandmassene er fra ishavssmeltingen for ca 9000 år siden, og de inneholder bergarter fra et stort område nord til Lillehammer. Skjeseth fant funnene så interessante at han foreslo å anlegge Norges første geologiske park her.

I august 1982 ble det opprettet et arbeidsutvalg som utarbeidet planer for parken. Skedsmo kommune og Akershus fylkeskommune bevilget midler til utstyr og tjenester, Skedsmokorset Rotaryklubb tok på seg ansvaret for å rense fjellet som en dugnad, og det ble gitt ytelser i form av gaver fra flere bedrifter. For midlene ble det blant annet satt opp informasjonstavler og en demonstrasjonsmur med navneskilt på steinartene.

Gjenåpning av parken i to omganger

Geoparken i Skedsmo, informasjonsskilt.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)
Geoparken i Skedsmo, isskurt fjell.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)

Skedsmokorset Rotaryklubb holdt Geoparken ryddig, men siden den ikke var inngjerdet, ble den etter noen år påført skader. Med støtte fra Skedsmo kommune, Akershus fylkeskommune og Skedsmo kommunale sandforretnings fond ble området inngjerdet, en tørrmur av rullestein ble reist og nye informasjonstavler satt opp.

29. mai 1999 kunne parken gjenåpnes. Geoparken har besøk av foreninger, barnehager og skoleklasser. Rotaryklubben står for omvisningen.

Fra 2020 til 2023 fikk parken en betydelig ansiktsløfting, og i tillegg ble det oppført et meget innholdsrikt besøkssenter som kalles Steinhuset. Her finnes prøver av mange forskjellige bergarter, hentet fra hele Norge. En av de mest interessante er kanskje den store steinen fra Korshagen i Skedsmo med "Åregneis"- den er aldersbestemt til ca, 1050 millioner år.

Bildene forteller mye mer. Et besøk i parken kan anbefales. Du finner den i Trondheimsveien 185 i det gamle sandtaksområdet på Berger.

Flyttblokker

Geoparken dokumenterer hvilke enorme mengder av sand og stein som ble transportert med isens vandringer. Da kunne det bli liggende igjen kjempestore flyttblokker slik Bjørn G. Andersen viser i sin bok Istider i Norge.

Geologiens Dag

Skedsmokorset Rotaryklubb arrangerer Geologiens Dag i Geoparken i Skedsmo.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Geoparken i Skedsmo 2005 skilt.jpg Geoparken i Skedsmo er en del av prosjektet Geologi i Lillestrøm kommune, og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.

Se også: Geologifunn i StrømmenGeoparken i SkedsmoJettegryte ved Tretjernet på AsakKlebersteinsbruddet i KvevliåsenPiggåsen klebersteinbrudd i Fet

Koordinater: 60.01578143605149° N 11.05739286266211° Ø