Georg Iversen (1845–1930)

Georg Iversen (født 1845 i Fredrikshald, død 1930) var forretningsmann og norsk/svensk konsul i Santander i Spania. Han bodde lenge på Høvik i Bærum, der han gjennom sin aktivitet i Høvik Vel og som forretningsmann satte spor etter seg.

Villa Solares på Høvik ble oppført for konsul Iversen i 1898.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Slekt og familie

Han var sønn av handelsfullmektig og senere trelasthandler Georg Frederik Lorange (1819–1895) og Emilie Iversen, og ble født utafor ekteskap. Han beholdt moras etternavn, men ser ut til å ha vokst opp hos faren og hans kone Petra Marie Ursula Berg.

Han var gift med Inga Iversen. I folketellinga 1900 finner vi tre barn i familien, de to første født i Spania: Carlos (f. 1881), Anita (f. 1883) og Maria (f. 1887).[1]

Dattera Maria ble gift med brukseier Oscar Collett.

Liv og virke

Som ung mann var han et par år i Frankrike og Nederland, og på vei hjem dro han innom Santander. Der fikk han jobb i et norskeid firma som drev import av trelast fra Nord-Europa. I 1873 dro de to opprinnelige eierne av firmaet hjem til Norge på grunn av den politiske uroen i landet. Iversen hadde da blitt medeier, og tok over ledelsen. Samme år fikk han tittelen som visekonsul i Santander, noe han var fram til 1886.

Han gjorde i 1886 om firmaet til et norsk aksjeselskap, og la hovedkvarteret til Høvik. Firmaet fikk navnet La Compania de Maderas. Året etter kjøpte han eiendommen Solbakken, som ble utskilt fra Nordre Høvik. Der lot han i 1898 oppføre sin bolig, Villa Solares. Firmaet kjøpte i 1912 en eiendom i Hølen, og lot oppføre Villa Maderas som nytt kovedkontor. I Hølen kunne de nyte en svært lav skatteprosent, og dette var et av de første firmaene som kom dit – i de neste årene skulle flere andre slå følge.

I 1892 var han en av de åtte aksjonærene som sto bak etableringen av Christiania Portland CementfabrikSlemmestad.

Da Høvik Vel ble stifta den 31. januar 1902 var Georg Iversen allerede godt etablert på Høvik, og på generalforsamlinga i 1903 ble han valgt som ny formann. Det vervet ble han i gjennom 17 år. Han ga gjennom denne perioden en rekke gaver til lokalsamfunnet. En av de første var en gangbru over jernbanen rett vest for Høvik stasjon, som han bekosta i 1902. Etter at han gikk av som formann i 1920 ble han æresmedlem i vellet.

Iversen hadde også andre roller i lokalsamfunnet. Han var blant annet bestyrer for Høvik kommunale bad i mange år, og bidro økonomisk til å bygge ut badeanlegget. Faktisk betalte han størsteparten av utbyggingskostnadene i 1911, og var selv byggherre. Han betalte også for billetter som ble delt ut til ungdom på Høvik slik at de skulle få mulighet til å bruke tilbudet. I 1923 kunne Høvik bibliotek åpne dørene, og også dette var det Iversen som sto bak. Den opprinnelige biblioteksbygningen måtte vike for E18, og biblioteket er i dag i et nytt bygg. I 2016 innførte biblioteket «Konsul Iversens dag for bibliotek, demokrati og ytringsfrihet» som skal markeres 30. oktober hvert år.

Han mottok omkring 1886 den svenske Vasaorden for sine tjenester som visekonsul. Iversen ble også hedra av spanske myndigheter, blant annet for sitt arbeid for det spanske livredningsselskapet.

Mot slutten av 1930-åra, altså noen år etter hans død, kom det et forslag om at den nedre delen av daværende Ekebergveien, nå Høvikveien, skulle få navn etter ham. Familien ba innstendig om at dette ikke skulle gjøres, fordi det var en sterkt ulykkesbelasta strekning, og de ønska ikke at hans navn skulle knyttes til den. Det var derfor ikke før i 1969 at en blindvei fra vestover fra Høvikveien fikk navnet Konsul Iversens vei.

Referanser

  1. Georg Iversen i folketelling 1900 for Bærum herred fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder