Goran Cathrine Salvesen (1785–1838)

Goran Cathrine Salvesen (født 1785, død 1835) ble født som Goron Cathrine Fegth. Hun er kjent som den etterlatte konen til kaptein Bent Salvesen som måtte klare seg selv som høker i Drammen.

Familie

Hun var datter av trelasthandler og skipsreder Jacob Fegth fra Strømsø i det som i dag regnes som Drammen by. Hun ble gift med Bent Salvesen 2. september 1807. Sammen hadde de sju barn.

Virke

I juni 1817 forlot kaptein Salvesen sin kone og sine barn. Han reiste av gårde på langfart til Ostindia. Han var da blitt offiser på et dansk skip. Han vendte aldri hjem igjen. I 1820 ble han ansatt i København som kaptein for et dansk skip som skulle til Spania. Kaptein Salvesen og døde samme år i den spanske havnebyen Santander. Han var bar 32 år gammel. Han etterlot kone og barn på Strømsø i Drammen. Han hadde ingen verdier ved sin død. Begravelsen ble betalt av en nordmann som var på stedet da han døde.

Andreas Jacob Lund var lokal sogneprest i Skoger og Tangen prestegjeld i over 40 år (1802-1842). Han var opptatt av utfordringene til de fattige. Sognepresten omtales blant annet i forbindelse med at han nettopp gir den fattige kona Goran Cathrine Salvesen et fordelaktig skriftlig skussmål. Hun hadde fått store problemer med å forsørge seg og barna sine etter at mannen Bent Salvesen forlot henne. Svogeren Anders Juel gikk derfor til sognepresten for å få en anbefaling. Svogeren ønsker å starte en høkerforretning (en butikk som drev med småhandel). På den måten ville han bidra til at svigerinnen Goran og barna kunne forsørge seg selv. Kaptein Bent Salvesen var blant annet var kaptein under Napoleonskrigene på kaperskipet Recovery fra 1813-1814. Sognepresten skriver:

Goran Cathrine Salvesen har stedse særdeles udmærket sig ved sin huslighed, stræbsomhed og sin omhyggelighed for sine børns opdragelse. En sjælden og aldeles utilgivelig ligegyldighed for hendes, sine børns og sit huses vel, har derimod stedse udmærket manden, skipper Bent Salvesen. Som han fraværende hidindtil skal have vist sig, haver hun ingen grund til at håbe eller vente noget bidrag til sin og sine børns underholdning. Selv må hun sørge derfor.

14. desember 1823 fikk hun tildelt borgerskap som høker i Drammen. Strømsø og Bragernes ble slått sammen til kjøpstaden Drammen i 1811.

Kilder

  • Wikipedia (2024). Bent Salvesen [1]
  • Kjartan Skogly Kversøy (2024, 20. april). Gjengangeren som skrev brev til den synske sognepresten. Pennenermektigere.no (Blogg). [2]
  • Anton B. Rustad (red.) (1931). Skogerboken. Herredets historie m.v. Bekostet av Skoger sparebank og utgitt av en komité. Utgitt i Drammen. [3]