Guri Lomundal

Guri Larsdatter Lomundal (f. Sødal) (født 5. august 1875 i Hemne, død 21. oktober 1963, samme sted) var bondekone og folkeminnesamler.

Liv og virke

Lomundal var datter av lærer Lars Nilsen Sødal (1844-1934) og Ingeborg Sødal (f. Holden) (1853-1926). Etter at hun giftet seg med John Johnsen Lomundal i 1905, ble hun bondekone på fjellgården Vassli i Søvassdalen, Hemne (Sør-Trøndelag)[1]. De fikk seks barn sammen.

Før hun giftet seg gikk hun i tjeneste i Lenes, Hemnes kommune, og deretter jobbet hun som meierske.[2]

Hun var også aktiv i lokalsamfunnet, og jobbet blant annet for misjonen og skrev i Menighetsbladet for Hemne.

Folkeminnesamleren

Under sin tjeneste i Lenes, ble hun kjent med Gammel-Kjersti, som skal ha vekket hennes interesse for folkeminner.[3] Lomundalen var kjent for å ha en levende interesse for alt fra politikk og sosiale spørsmål, til kulturspørsmål og aktuelle sosiale temaer. Hun var aktiv i innsamling av folkeminner og hadde kontakt med flere institusjoner, blant annet Norsk Folkeminnesamling, hvor hun sendte inn materiale. Hun bidro med artikler til bygdebøker og årbøker, og sendte inn svar på spørrelisteskjema.

Lomundal vokste opp i Vassbygda, midt i gamle Hemne kommune, og samlet inn mye fra de eldre i hjembygda.[4] Hun bidro også til boken I gammeltida, skrevet av hennes bror, skoleinspektør Henrik Sødal, som beskriver folkeminner fra Hemnes prestegjeld.

Lomundal skrev ned innsamlede folkeminner, skikker og minne-artikler til hun var i 80-årene. Hun var også informant for folkeminnesamler Nils Hallan - et materiale som også er å finne i Norsk Folkeminnesamling.

Kilder

Referanser

  1. 'Adresseavisen 1963.11.08. Digital versjonNettbiblioteket. s. 10
  2. Sødal, Henrik: I gammeltida. Utg. Universitetsforlaget. Oslo. 1969. Digital versjonNettbiblioteket. s. 165
  3. Sødal, Henrik: I gammeltida. Utg. Universitetsforlaget. Oslo. 1969. Digital versjonNettbiblioteket. s. 183-184
  4. Sødal, Henrik: I gammeltida. Utg. Universitetsforlaget. Oslo. 1969. Digital versjonNettbiblioteket. s. 5