Guttorm Gran (1908–1979)

Guttorm Gran (født 8. oktober 1908 i Sandefjord, død 6. september 1979 samme sted) var bryggerimester og eier av Grans bryggeri i Sandefjord.

Guttorm Gran sr.
Foto: Bryggeriets nettsider

Bakgrunn

 
Faren Guttorm Granns kolonialbutikk på Torget.
Foto: Grans bryggeris nettsider

Han var sønn av kolonialkjøpmann på Torget, Guttorm Grann (1860–1912), født i Andebu og Ingeborg Sofie Hem (1876–1967) fra Sandefjord. Han var nest yngst av deres sju barn.

Familien bodde i Storgata 2 da han ble født. Men en gang etter farens død, flyttet moren med barna til Virikveien.

Utdanning

Guttorm Gran tok eksamen fra Sandefjord middelskole og ville da reise til sjøs, men moren fikk i stedet ordnet en plass til ham ved Sandefjord Bryggeri og Mineralvandfabrik gjennom familiens gode venn Peder Bugge Bull (1875–1967) som var bryggeriets disponent.

Etter å ha arbeidet i to år på bryggeriet, i 1926 og 1927, gikk han på Oslo tekniske mellomskole, hadde praksis ved Frydenlunds bryggeri i Oslo og til slutt Bryggerihøyskolen i København i 1930. Etter et års praksis ved Carlsberg og Tuborg, ble Guttorm Gran bryggerimester i 1932.

Grans bryggeri

Utdypende artikkel: Grans bryggeri

Den 24 år gamle nyutdannede Gran ble ansatt som bryggerimester i Bodø, hvor han var fram til 1938 da han flyttet til Larvik hvor han startet gjærfabrikk. I 1944 ble Guttorm Gran spurt om å overta som bryggerimester på Sandefjords Bryggeri da bryggeri­mester Bjarne Ekenes døde samme år.

Da Gran ble ansatt, var der en krevende tid for bedriften, med knapphet på både råvarer og reservedeler til utstyret. Det var da 25 ansatte ved virksomheten, som produserte øl og mineralvann som ble levert i distriktet. Etter mer enn 40 år som daglig leder, ønsket disponent Peder Bugge Bull å fratre. Gran satset da alle de ressurser han kunne oppdrive, og løste i 1949 alle aksjene, ble eneeier og gjorde om organisasjonsformen til et personlig eiet selskap.

Gra var en nytenkende og innovativ bedriftsleder som ikke var redd for å gå sine egne veier. Han anså datidens utvikling hvor lokale og regionale bryggerier ble kjøpt opp slik at det ble færre eieraktører med en geografisk fordeling av markedet som konkurransehemmende og svært uheldig. Han fikk imidlertid ingen støtte i Bryggeriforeningen. Gran opplevde å komme i et dilemma mellom å selge bryggerixet til en av de store aktørene, eller melde seg ut av Bryggeriforeningen og ta opp konkurransen med det store aktørene.

Gran valgte det siste i 1966, meldte seg ut av Bryggeriforeningen, endret navn og selskapsform for bryggeriet til Grans bryggeri A/S. Grans reduserte alle forbrukerpriser med 30% og startet direkteutsalg fra fabrikken da de hadde mistet distribusjonen gjennom varehandelen. Folk kom langveisfra for å kjøpe billig øl og mineralvann.

Etter hvert ble de bygget ut et nettverk av egne utsalg under navnet Grans Lavpris, til sammen 39 utsalg i alle byer på Østlandet og Sørlandskysten til Stavanger.

Kilder og litteratur