Harald Renbjør

Harald Renbjør (født 1889, død 23. februar 1956) var kjemiker av utdannelse og var glødende opptatt av fargefotografi. Han tok det eldste kjente fargebildet i Norge og utforsket fargefotografiteknikker hele livet. Alt på jubileumsutstillingen i 1914 viste han en serie fargefotografier. Medlem av Norges fotografforbund fra 1933.

17 år gammel begynte han som lærling hos fotograf Røske i Trondheim. Vinteren 1909/10 fikk han plass på K.K. Graphische Lehrund Versuchanstalt i Wien i avdelingen for fotografi og reproduksjon. Skolen ble drevet av Dr. Joseph Maria Eder. Senere studerte han kjemi på Norges Tekniske Høgskole, nå NTNU, men uten å fullføre. Han arbeidet som assistent ved Universitetet i Kristiania og i 1917-18. Han var ansatt som lærer ved Landbrukshøgskolen på Ås. Etter dette dro han hjem til Levanger og overtok familiebedriften Isachsen & Renbjør, sammen med broren Reidar Renbjør, der Harald Renbjør sto som disponent. Firmaet fabrikerte i utgangspunktet harmonier. I 1926 opprettet firmaet en musikkhandel med en fotoavdeling og fra 1928 hovedaksjonær i A/S Musikcentralen i Steinkjer. Harald Renbjør satte seg grundig inn i fargeteknikkene etter hvert som de kom, og ca. 1939 hadde han på egen hånd funnet ut hvordan Agfacolorfilmen (fra 1937) skulle fremkalles. Dette førte i sin tur til at han sammen med sin sønn Per Renbjør (1919-2004), også kjemiker, startet det første kommersielle laboratorium for fargefilm i Norge i 1948. Laboratorievirksomheten ble lagt ned i første halvdel av 1970-årene, selv om foto- og musikkhandelen fortsatte frem til avviklingen på 90-tallet. I 2001 donerte Per Renbjør familiens private fotografier, et kjemilaboratorium, fotografiske utstyr, og firmaets fagbibliotek til Levanger Fotomuseum.

Kilder


  Harald Renbjør er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!