Preus Museum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Preus Museum holder til i Magasin A på Karljohansvern.
Biblioteket i Preus museum.

Preus Museum er et nasjonalt museum for fotografi. Det ble etablert i 1976 av Leif Preus, grunnleggeren av Preus fotolaboratorier. I 1995 ble det til Norsk museum for fotografi - Preus museum 1995 ved at staten kjøpte samlingene, som var i ferd med å bli lagt ned. Museet flyttet i 2001 inn i Magasin A på Karljohansvern i Horten etter at lagerbygningen hadde blitt tilpasset av Sverre Fehn. Det nåværende navnet ble (gjen-)innført i 2005 i forbindelse med en større fornying av museet.

Historie

Siden 1995 har museet vært nasjonalt museum for fotografi i Norge. Museet bygger på Preus fotomuseum som ble startet i 1976 og kjøpt av Staten i 1994. Preus museum skal dekke de kunstneriske, kulturhistoriske og tekniske sidene ved fotografiet. Gjennom forskning, innsamling og bevaring skal museet skape grunnlag for kunnskap om, forståelse for og opplevelse av fotografiet som historisk kulturytring, som samfunnsfenomen og som estetisk og kunstnerisk uttrykk. Videre skal museet blant annet yte faglig hjelp til andre institusjoner som vil formidle fotografi, fototeknologi m.m., og bistå staten med å erverve norsk og utenlandsk fotografi, gjenstander og annet relevant materiale.

Samlinger

Museets samling er orientert mot europeiske og amerikanske forhold, med fotografier, teknisk utstyr og litteratur hentet fra disse kontinentene. Men museet er i ferd med å styrke det norske materialet, som blant annet består av album og amatørfotografier i tillegg til opptak av profesjonelle fotografer. Særlig dette materialet kan ha lokalhistorisk interesse.

Samlingen dekker i store trekk hele spekteret av fotografisk aktivitet over et vidt tidsrom, selv om hovedvekten i dag ligger på det 19. og tidlige 20. århundre. Museet har en bredt anlagt kamera- og teknologisamling, og et fagbibliotek på ca. 20.000 bind med manuskriptsamlinger som belyser fotografiets tekniske utvikling.

Fotografregisteret

Preus Museum har utarbeidet et register over norske fotografer. Dette er tatt inn på Lokalhistoriewiki, se Kategori:Preus museums fotografregister.

Ekstern lenke


Koordinater: 59.426136° N 10.487631° Ø