Karljohansvern

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Magasiner på Karljohansvern.
Skolebygning for Sjømilitære korps som holdt til på Karljohansvern fra 1851 til 1985.
Foto: Jensens (2007).
Kaserne for Sjømilitære korps, fredet i 2000
Foto: Jensens (2007).

Karljohansvern er en marinestasjon i Horten. Den ble etablert i 1819 som Horten Værft. Deler av anlegget blir i dag brukt til sivile formål. Man finner også Marinemuseet og Preus Museum på basen. Nasjonale Festningsverk har ansvar for bevaring av bygningsmassen.

Bakgrunn

Bakgrunnen for opprettelsen var at man trengte et bedre forsvar av Oslofjorden. Ingeniørbrigaden fikk i oppdrag å lete etter et egnet sted for et hovedverft, og så blant annet på Svelvik. Under arbeidet overnattet kommisjonen i Horten, og mens de gikk en kveldstur innså de at stedet hadde akkurat de kvalitetene de letter etter.

Bygging

MTB-hangarene og Norske Løve på Vealøs.
Foto: Odd Andreas Østtveit (2014).

Byggingen tok lang tid, slik at det første festningsverket, Citadellet, ikke var klart før i 1852. Da hadde basen vært gjennom en skandale: I 1840 var budsjettoverskridelsene så store at det holdt på å utløse landets første riksrettssak. Dette sakket ned byggetakten kraftig, men fra slutten av 1840-åra gikk det bedre. Norske LøveVealøs ble påbegynt i 1852 og sto ferdig i 1860, etter planer av arkitekt Theodor Christian Broch (1796–1863).

Rett etter ferdigstillingen viste det seg at tiden hadde løpt fra forsvarsverkene. Skytset var for dårlig, og de nye, motordrevne krigsskipene ville lett kunne komme seg forbi batteriene. Men man valgte å fortsette å bygge ut verftsaktiviteten i Horten, og Marinens hovedverft ble anlagt. I 1851 flyttet Sjømilitære korps til Karljohansvern fra Fredriksvern, og i 1864 ble Marinens hovedbase ble etablert der og samme år ble også Sjøkrigsskolen overført fra Fredriksvern.

Boligene som ble reist for arbeidere og soldater knyttet til verftet la etterhvert grunnlaget for dagens Horten by.

Marinens Torpedovesen fikk hovedsete på Bromsjordet i 1870.

Ved slutten av 1900-tallet hadde verftet blitt solgt og siden gått konkurs, og Flyfabrikken på Møringa, som hadde blitt etablert i 1913, var nedlagt.

Idag

Forsvarsverkene ble trukket innover, slik at det nå bare er militær aktivitet på noen avgrensede områder, herunder på Vealøs som er stengt for allmennheten. Vealøs blir blant annet brukt til øvelser og trening av blant annet Forsvarets spesialkommando (FSK) som bruker Vealøs og Norske løve til dykkertrening, båtøvelser og andre maritime oppgaver.

Lokaliteten blir ansett som svært viktig for Forsvaret. Det var tidligere godt besøkte omvisninger for publikum på Norske Løve, men dette ble avsluttet da terrorberedskapen ble hevet i 2012. Hangarene for motortorpedobåtene på Vealøs har vært i drift siden oppførelsen rett etter krigen, og i 2012 ble de bygget om og modernisert.

Se også

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker


Koordinater: 59.421665° N 10.4944° Ø}