Inniyam (velkomstdans)

Inniyam er en velkomstdans som danses i forbindelse med Thai Pongal, en takkefest for sola som feires av tamiler over hele verden, også i Norge. Før selve solfesten starter, ønskes alle velkommen gjennom dans.

Dansere under den tamilske velkomstdansen, inniyam. Her i forbindelse med Annai Poopathi Tamilsk Kultursenters 30-årsjubileum i 2022.
Foto: Baheerathy Kumarendiran
Dansere og musikere på scenen under Thai pongal-feiringen på Idrettshøgskolen i Oslo 14. januar 2023.
Foto: Marianne Wiig.

Struktur

Til inniyam brukes i utgangspunktet all slags musikk fra oldtiden. Noen av danserne holder blåseinstrumenter. Det er også noen som bare synger, og noen som bare spiller instrumenter, slik som tamburin, trommer, miruthangam eller cymbal. Danserne med instrumenter står foran, resten av danserne står bak dem, og de som spiller instrumenter står helt bakerst. Danserne står i to rekker, og det kan også være en rekke i midten hvis det er mange.

Inniyam kan se ut som et tog, der danserne tar en runde i lokalet der Thai Pongal feires og deretter beveger seg opp på scenen, der de fortsetter å danse. De som spiller instrumenter står nede foran scenen.

Tradisjon

Inniyam har alltid foregått på samme måte. Sangene har blitt overført gjennom generasjoner. Koreografien har også vært den samme inntil 2020, da deler av den ble endret for å tilpasse den til moderne tider.

Fram til 2014 ble det brukt blå og oransje sarier til inniyam. Etter dette har barna brukt pavadai sattai, mens ungdommene har brukt sari. Begge deler i smørfarget/hvitt.

Tradisjonen med inniyam foregår ikke bare i Norge, men også andre land, som for eksempel Frankrike. I Paris er inniyam den viktigste delen av Thai Pongal-feiringen.

Ved store arrangementer blir inniyam filmet og vist på skjermer i lokalet, så alle får muligheten til å se.

Kilder og litteratur


  Inniyam (velkomstdans) er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.