Jacob Andersen Øhrn

Jacob Andersen Øhrn (født 11. august 1863 i Sørbøvåg i Hyllestad kommune, død 13. april 1950) var baptistprest og kirkeleder. Han studerte teologi i USA på 1880-tallet og var deretter prest der, før han flyttet hjem til Norge i 1899 og fortsatte sitt virke her. Han hadde også internasjonale verv innen baptistkirken.

Jacob Andersen Øhrn.
Foto: Ukjent/Faksimile fra Iversen (1960): Norges baptister 100 år

Familie

Jacob Andersen Øhrn var  sønn av Anders Gjertsen (f. 1824) og Thrin Monsdatter (f. 1828). Han het opprinnelig Jacob Andersen (Øen), men endret etternavnet til Øhrn (en variant av gårdsnavnet Øen), da han flyttet til USA. Han var gift med Nellie Antoinette, født Christensen (1867-1932), som var født i USA, av dansk slekt.  Sønnen Arnold Theodore Øhrn (1889-1963) var internasjonal baptist-kirkeleder. General Bjarne Øen tilhørte også samme slekt, han var sønn av en fetter av Jacob Andersen Øhrn, men brukte altså Øen-navnet, ikke Øhrn.

Liv og virke

Jacob Andersen vokste opp på gården Øn (Øen/Øhen)  i Hyllestad, som nr. 7 av 10 søsken. I alt fem av dem ble etter hvert baptistprester. Han gjennomgikk en vekkelse i 1882, og i 1883 ble han tatt opp i baptistmenigheten i Bergen. 

I 1885 dro Øhrn til USA, der han studerte teologi  ved Baptist Union Theological Seminary i Chicago. Han var ferdig der i 1888, og var deretter baptistprest og forkynner i USA fram til han i 1899 flyttet til Trondheim, hvor han ble  prest i byens baptistmenighet. I 1901 ble Øhrn  prest og forstander i Kristiania Baptistmenighet (senere  Oslo 1. Baptistmenighet, nå Oslo sentrum baptistkirke).

Øhrn var forstander i Kristiania/Oslo baptistmenighet helt fram til 1933.  Han var dessuten i en årrekke visepresident i Baptist World Alliance. Han var også medlem av Oslo bystyre og formannskap i mellomkrigstiden, der han representerte partiet Kristelig Avholdsgruppe. Sønnen Arnold T. Øhrn gikk for øvrig  i farens fotspor, og var generalsekretær i Baptist World Alliance fra 1948 til 1960.

I 1935 ble Jacob Andresen Øhrn tildelt æresgraden Doctor of Divinity fra Northern Baptist Theological Seminary i USA.   

Enkelte bosteder

Ved folketellingen i 1900 er Øhrn oppført som Menighedsforstander med bosted på Øvre Baklandet i Trondheim. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er han og familien bosatt i Hausmanns gate 22/24, og fortsatt har Øhrn tittelen Menighedsforstander. På denne adressen lå "Tabernaklet", baptistkirkens forsamlingshus, hvor det også var innredet enkelte leiligheter, og familien bodde sannsynligvis i en av disse (Baptistkirken disponerer fortsatt huset). I en påførsel til  folketellingen fra 1910 har Øhrn for øvrig lagt til følgende opplysning: Har været bosat i Amerika, men er ikke hjemvendt for at blive bestandig, men kun indtil videre (selv om han senere gjennomførte flere utenlandsreiser, bosatte han seg aldri igjen i USA). I adresseboka for Oslo for 1945 er han oppført som forhenværende pastor på adressen Ole Vigs gate 25.

Ettermæle

 
Jacob Andersen Øhrn er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en NTB-melding fra 21. april 1950 (blant annet referert i Bergens Tidende 22. april), ble Jacob Andersen Øhrns begravelse omtalt slik (utdrag):

Pastor Jacob A. Øhrn ble i går begravd fra kapellet på Vestre Gravlund. Pastor Alfred Dahl talte. Avdødes sønn, pastor, generalsekr. Arnold Øhrn, som var kommet til begravelsen fra Washington, la ned en krans på båren fra de pårørende. Pastor Alfred Dahl la ned en krans fra 1. baptistmenighet i Oslo. Det ble lagt ned kranser fra diakonatet, menigheten, styret for norske baptisters misjonsskole, norsk baptistungdom, predikantenes broderring og det norske baptistsamfunn.. ... Riksdagsmann Svedberg la ned en krans med svenske nasjonalbånd fra Svenska baptistsamfunn. Videre ble det lagt ned kranser fra norsk søndagsskoleunion, fra Norges dissenterring og fra den norske komite for verdens evangeliske allianse. Ellers var det signerte kranser fra en rekke baptistmenigheter og andre kristne samfunn rundt om i landet.

 

I boken Norges baptister 100 år av Frithjov Iversen  (1960) får Jacob Andersen Øhrn bred omtale, og han blir blant annet beskrevet slik:

Han var så knyttet til vårt arbeid at en nesten kunne si at han var baptistsamfunnet personifisert. Han var Samfunnets nestor i hjemlandet og dets dyktige og verdige representant i utlandet. Gjennom alt var han en ivrig og varm forkynner, og som åndelig strateg har han ikke hatt sin like innen Samfunnet. Han seilte skuten i land under mange harde stormer.

Jacob Andersen Øhrn er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Ingen titler er benyttet på gravminnet.

Kilder