Johannes Nilssen (1873–1959)

Johannes Nilsen Feen ble født på Nordre Feen, Stokke i Vestfold, den 5.5.1873, og døde den 7.5.1959 i Lopra på Suderøy, Færøyene, 86 år gammel. Johannes Nilssen, som han kalte seg på Færøyene, var den yngste sønnen til Ina og Anton Nilsen Feen.

Johannes, ni år. Visittkortbilde tatt i Tønsberg i 1880.
Foto: Larsen.
Johannes i Stokke i 1987
Foto: Ukjent fotograf.
Johannes
Foto: Ukjent fotograf.
Johannes med sine søsken i Sandefjord i 1910. Fra venstre; Martha, Christine, Torstein, Anna, Johannes og Nils.
Foto: Ukjent fotograf.
Johannes med sin første familie, konen Helga, født Müller, og deres barn Ina og Alvilde.
Foto: Ukjent fotograf.

Fra Sandefjord til Færøyene

Johannes drev hvalfangst på Færøyene, sammen med sine brødre Torstein og Arnoldus og sin svoger Ole Andersen, som var gift med Johannes´ søster Christine. Johannes kom først til Færøyene som hvalfangstskipper på en skonnert som het Kamilla, i 1901. Skipet seilte mellom hvalfangststasjonen i Lopra og Norge, med materialer, hvalmel (kokt og tørket hvalkjøtt og hvalbein) og tran (kokt hvalspekk). Det var kjærligheten som gjorde at han bosatte seg på Færøyene.

Far og mor (Johannes og Marie) reiste mellom Færøyene og Norge, mellom sesongene, når hvalstasjonen ikke var i drift, forteller Johannes´ sønn, Meinert.

I 1904 ble Johannes formann på en hvalfangststasjon i Lopra på Suderøy, og det var han frem til 1911. Under den første verdenskrig ble det stopp i hvalfangsten. Johannes var så i Norge fra 1912 til 1914 og fra 1917 til 1919. Johannes og familien var på besøk i Norge i 1924.

Johannes var formann og bestyrer på hvalfangststasjonen i Lopra fra 1908 til 1939 og bestyrer fra 1946 til 1947. I årene 1948 til 1951 ble hvalfangststasjonen drevet av et nytt selskap, og da arbeidet Johannes som kontorist og laborant ved hvalfangststasjonen. Alle de åtte sønnene hans arbeidet også på fangststasjonen.

Dansk statsborgerskap

I 1919 fikk Johannes dansk statsborgerskap, og deretter bosatte han seg på Færøyene.

Der giftet han seg med Helga Müller fra Porkeri på Suderøy og var gift med henne fra 1904 til 1917. De fikk fem barn. De het Andrine Sofie - kalt Ina - født i 1905, Alvilde, Helga Johanne - kalt Nanna - Einar, som døde som barn og Gunnar, som forliste med skipet Laura, i 1932, 16 år gammel.

Så ble Johannes og Helga skilt. Johannes giftet seg med familiens hushjelp, Marie Julianna Midjord. De fikk ti barn sammen. Disse het: Leif, Judith, Johan, Meinert Johannes (født i 1922 og er 94 år i 2016), Tulla (Brynhild), Odd, Viggo, Finn, Brynjolf og Fryolv.


Hvalfangststasjonen i Portugal

Johannes fikk i oppdrag av norske myndigheter å etablere en hvalfangststasjon ved byen Setubal i Portugal. Derfor var han i Portugal i ett år, fra 1924 til 1925.

Postmester

Da driften av hvalfangststasjonen i Lopra opphørte, i 1953, fikk Johannes jobb som postmester på Suderøy, en stilling han hadde til han ble pensjonist.


Tvillinggenet

Det er flere toeggede tvillingpar blant etterkommere til Johannes, både på Færøyene (Johannes´sønn, Odd, var far til et tvillingpar) og på Island. Johannes´ sønn, Meinert, født i 1922, har også et tvillingpar blant sine barnebarn.

Hvalarter

Johannes fanget blåhval, finnhval, seihval, knølhval og duckling (grindhval). Duckling er en hvalart som har ett stort og et lite øye. Den har pleid å søke seg mot en bestemt vik på Suderøy, der den har vært et lett bytte for mennesker.

Kaptein Krok

En gang i 1918, da Johannes var ute og fisket, mens han fortsatt bodde i Norge, fikk han en fiskekrok i en finger på venstre hånd. Før han kom seg hjem og fikk hjelp, hadde han fått blodforgiftning, slik at han til slutt måtte amputere armen opp til albuen.

Johannes gikk etter dette med en krok som sin venstre hånd til hverdags, og med en protese med skikkelige fingre i, med en brun skinnhanske utenpå, når han skulle være fin. Johannes klaget aldri over smertene han helt sikkert må ha hatt i armen, forteller hans sønn, Meinert.

Meinert om sin far

- Min far var en dyktig mann, både på land og til sjøs. Når hvalstasjonen ikke var i drift, drev vi med fiske. Jeg begynte å fiske sammen med min far, da jeg var 12 -13 år gammel. Det var mye fisk under krigen. Min far var like rask til å fiske som oss, selv om han bare hadde én arm. Han lot meg ofte stå ved roret og lærte meg sjømannskap, noe som har vært til stor nytte for meg senere i livet.

Sønnen Meinert

Meinert har vært sjømann og fisker, og han har jobbet på en fiskematfabrikk. I sin ungdom skaffet han seg sin egen fiskebåt og dro til Island, der han møtte sitt livs kjærlighet, kona Gyda Eiriksdottir. I tyve år var han havnebestyrer i Njårdvik.

Etterkommerne til Johannes

Johannes Nilssen døde den 7.3.1959, i Lopra på Suderøy på Færøyene. Han etterlot seg kona Marie og fjorten barn.

Johannes har mange etterkommere i dag, i 2016, både på Færøyene, på Island og i København. Fem av de ti barna til Johannes fra annet ekteskap utvandret fra Færøyene til Island. To av døtrene hans fra første ekteskap bosatte seg i København, og den ene av dem har etterkommere der.

Blant etterkommerne til Johannes fins det leger og vulkanforskere og mange andre spennende yrkesgrupper.

Kilder

Brev og bilder sendt fra Meinert Johannes Nilssen, Johannes Nilssens sønn, til Marit Hammersmark, fra 2013 til 2016.

Galleri

 
Johannes i Setubal, Portugal, i 1925
Foto: Ukjent fotograf.
 
Hvalfangststasjonen i Lopra på Suderøy, Færøyene, i full drift på 1950-tallet.
Foto: Gyda Eiriksdottir Nilssen.
 
Sønnen Meinert med sin gamle skolelærer og en hval i bakgrunnen, Lopra, Suderøy i 1953.
Foto: Gyda Eiriksdottir Nilssen.
 
Ved Meinerts barndomshjem i Lopra på Suderøy, på begynnelsen av 1950-tallet. Fra venstre: Meinerts søstre Ina og Brynhild (kalt Tulla), hans mor Marie, Meinert selv og niesene Livia og Gerd.Ukjent fotograf.
 
Johannes på besøk i Sandefjord på 1950-tallet. Fra venstre broren Arnoldus´ kone , Hilda, så Johannes´søsken, Arnoldus og Marie, og Johannes selv, helt til høyre på bildet.
Foto: Ukjent fotograf.
 
Johannes Nilssen på 1950-tallet.
Foto: Ukjent fotograf.
 
Meinert og Gyda i 1948 - Meinert er sønnen til Johannes fra annet ekteskap med Marie - Meinert Johannes Nilssen og Gyda Eiriksdottir Nilssen.
Foto: Ukjent fotograf.
 
Meinert Johannes Nilssen med familie. Bak fra venstre: Anna, Minny, Meinert, hans kone Gyda og Erna. Foran sitter sønnen Arnar. Ukjent fotograf.

Litteratur og kilder