Kaffe (bokmål) eller kaffi (nynorsk) er en drikk som lages av frø fra kaffetreet, Coffea arabica. Treet er viltvoksende i Afrika, og dyrkes i dag overalt i tropiske strøk. Det dyrkes også andre varianter, som Coffea liberica, Coffea robusta og Coffea stenophylla. Hver frukt på treet inneholder to frø, som kalles kaffebønner. Disse ristes og males før man brygger kaffe på dem. Kaffe nytes oftest som en varm drikk, men kan også drikkes nedkjølt som iskaffe. I Norge har kaffen en viktig plass i sosiale sammenhenger, og nordmenn bruker i snitt ti kilo kaffe i året. Kaffen er for svært mange selvskreven etter et måltid og til kaker og desserter. Kaffe inneholder det oppkvikkende stoffet koffein, og er derfor også vanlig som morgendrikk for mange.

Annonse for Coop kaffe fra Astafjord Samvirkelags årsmelding 1969.

Man mener at kaffen først ble introdusert i Norge mot slutten av 1600-tallet. Den var da en luksusvare, som var forbeholdt den velstående del av befolkninga. Kaffen nevnes først skriftlig i Norge i skiftet etter overtollbetjent Nicolai Flyg fra 1694; han etterlot seg blant annet en kaffekjele. Gjennom 1700-tallet ble kaffen mer utbredt i overklassen, og på 1800-tallet begynte prisene å bli slik at kaffen fikk større utbredelse også på landet. Rundt 1840 til 1850 regner man med at kaffedrikking begynte å bli vanlig på landet, og i løpet av 1800-tallet ble den en hverdagsdrikk de fleste steder i landet.

Tradisjonelt har man kokt kaffe på kjele i Norge. I andre halvdel av 1900-tallet ble kaffetraktere mer vanlige, og de har senere fått konkurranse fra presskanner, kapselmaskiner og espressokanner/-maskiner. Kaffen drikkes enten svart (uten tilsetninger) eller med melk/fløte og/eller sukker. I senere år har kaffevarianter fra sørligere strøk, som espresso (sterk, svart kaffe i små kopper) eller caffe latte (kaffe med varm melk) blitt vanlige.

Kilder

 
Motiv fra Filipstadkaia i Oslo, med bygningene til kaffeimportørene Joh. Johannson og Coop.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)