Kalman Glick (1877–1942)

Kalman Glick (født 14. juni 1877 i Latvia, død 13. oktober 1942 i Falstadskogen) var kjøpmann og disponent i Trondheim. Han ble arrestert kort tid før jødeaksjonen høsten 1942, og fordi han var jøde ble han henretta på Falstad fangeleir uten rettssak og dom.

Kalman Glick, fra Våre falne.

Glick ble gift med Rakel Bekker (1882–1942) i 1907. De fikk to barn:

I den kommunale folketellinga for Trondheim 1925 finner vi familien i Gamle Kongevei 12 på Lademoen.[1]

Den 7. oktober 1942 ble 29 jøder arrestert i Trøndelag. Dette var før den store jødeaksjonen tok til. Sent på kvelden den 13. oktober ble Moritz Abrahamsen, Herman Schidorsky og Kalman Glick kjørt ut i Falstadskogen og skutt. Bakgrunnen for den utenomrettslige henrettelsen var at sjefen for Sicherheitsdienst i Trondheim Gerhard Flesch var på inspeksjon og fikk se de tre. Han sa da «Draußen ein Graben, und alles ist in Ordnung» til leirkommandanten – «En grav der ute, så er alt i orden».

Grava til de tre ble funnet først i 1947. Glick hadde et skuddsår i tinningen, mens Schidorsky lå på toppen med et skuddsår i nakken. Abrahamsen lå nederst, og hadde ikke noe skuddsår; han kan ha blitt begravd levende.

Rakel Glick ble arrestert under jødeaksjonen og sendt sørover. Vi vet ikke nøyaktig hva som skjedde med henne, men hennes alder tilsier at dersom hun overlevde transporten ble hun sendt direkte i gasskammeret ved ankomst til konsentrasjonsleiren.

Det er lagt ned en snublestein til minne om Kalman Glick utafor hans hjem i Gamle Kongevei i Trondheim.

Referanser

  1. Kalman Glick i folketelling 1925 for Trondheim kjøpstad fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder


  Kalman Glick (1877–1942) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.