Kolbotn-Garden
Kolbotn-Garden er et drillkorps fra Oppegård i Akershus.
Korpset er Norges eneste «Marching showband» for jenter, med en besetning som i dag består av trommer, paradetrommer, to-tone-trommer, trompeter og marsj-tromboner. Kolbotn-Garden har, helt fra det ble stiftet og fram til i dag, vært en av de mest kjente attraksjonene i Oppegård. Med sine tattoo-opptredener, som lages ny for hvert år, har korpset representert Kolbotn og Norge på mange reiser og festivaler i inn- og utland. Korpset har også deltatt på flere opptredener på «Gardens Dag» sammen med Hans Majestet Kongens Garde, HMKG. Kolbotn-Garden har vunnet NM i korps flere ganger.
Kolbotn-Garden mottok Oppegård Rotaryklubbs æresbevisning Certificate of Appreciation i 2010.
Stiftelse og forhistorie
Kolbotn-Garden ble stiftet av Bjørg Aukner 5. desember 1959 som et drillkorps for piker. Initiativet til korpset ble tatt av Bjørg Aukner og Arvid Leira. På denne tiden var det ingen andre alternativer for jenter til å spille i korps, da det eneste andre korpset på Kolbotn var Kolbotn Guttemusikkorps. Det ble regnet som ukvinnelig å spille noe så mandig som trommer. Til å begynne med var det 16 trommepiker som spilte trommer og cymbal. Uten Bjørg Aukners initiativ og iherdige arbeid ville det aldri blitt noe Kolbotn-Garden, da et eget pikekorps på den tiden var helt uhørt. Bjørg tok en drøm og gjorde den til virkelighet og skapte en ånd som fortsatt beskrives som «Garden-ånden»; det at de er stolte av det de driver med og at «samspill gir styrke».
Den første opptredenen ble gjort på 17. mai i 1960. I 1962 stilte korpset for første gang opp med signaltrompeter etter modell av Hans Majestets Kongens Garde. I 1964 viste korpset sine første enkle drilløvelser, og i 1965 viste korpset for første gang en hel drill (drillprogram, også kalt tattoo). Korpset hadde nå funnet sin form. Fram til 2008 ble korpset ledet av dirigent Dag Aukner, Bjørg Aukners sønn. Korpset dirigeres i dag av Gunnar Røen. På grunn av sin spesielle besetning er all musikken til Kolbotn-Garden spesialarrangert. Det samme er den årlige drilloppvisningen. Korpset, som er lokalisert på Kolbotn rett sør for Oslo, består i 2018-2019 av 41 jenter i alderen 8 til 18 år. Korpset er et «Marching band» med en besetning som består av trommer, paradetrommer, to-tone-trommer, trompeter og marsj-tromboner. Kolbotn-Garden har, helt fra det ble stiftet og fram til i dag, vært en av de mest kjente attraksjonene i Oppegård. Med sine tattoo-opptredener, som lages ny for hvert år, har korpset representert Kolbotn og Norge på mange reiser og festivaler i inn og utland. Korpset har også deltatt på flere opptredener sammen med Hans Majestet Kongens Garde, og var senest i 2015 gjester på HMK Gardes åpne dag i Oslo.
Gardens Dag, Hans Majestets Kongens Garde, HMKG
Kolbotn-Garden har et godt forhold til sitt store forbilde HMKG. HMKG inviterer gjerne Kolbotn-Garden til sitt eget årlige evenement «Gardens dag» på Gardeleiren. Første gang Kolbotn-Garden ble invitert til Gardens dag var i 1965. HMKG deltok på Kolbotn-Gardens 50-årsmarkering på Sofiemyr stadion i 2009.
Stort 50-årsjubileum i 2009
Til 50-årsmarkeringen i 2009 inviterte Kolbotn-Garden til stor festivitas og mange evenement. Det ble stort Kolbotn Tattoo på Sofiemyr stadion med bl.a. HMKG og vennskapskorpset Göta Lejon fra Gøteborg tilstede. Kolbotn-Garden fikk marsjere på Karl Johan og vise drillen sin ved Aker brygge. Det ble også laget en egen jubileumsbok: Samhold og styrke gjennom 50 år : Kolbotn-Garden 1959-2009.
Kolbotn Tattoo
Kolbotn-Garden arrangerte Kolbotn Tattoo på Sofiemyr stadion i forbindelse med sitt 50-årsjubileum. I tillegg til verten selv Kolbotn-Garden, deltok 8 korps: Stabekk skolekorps, Tårnåsen skolekorps, Complete, Haugesund Ungdomskorps, Kolbotn Pike- og guttemusikkorps, Stabekk skolekorps – junior, Göta Lejon og Hans Majestet Kongens Garde, HMKG.
Video av innmarsjen, der Kolbotn-Garden selv åpner sitt eget tattoo, deretter følger Stabekk skolekorps, Tårnåsen skolekorps, Complete, Haugesund Ungdomskorps, Kolbotn Pike- og guttemusikkorps, Stabekk skolekorps – junior, Göta Lejon og Hans Majestet Kongens Garde, HMKG. Hilsningstaler ved styreleder Kristin Samuelsen og ordfører Sylvi Graham.
Video av selve tattooet med bl.a. Kolbotn-Gardens drill 2009.
Utmerkelser
Kolbotn-Garden mottok Oppegård Rotaryklubbs æresbevisning Certificate of Appreciation i 2010.
Kolbotn-Gardens gullmedalje
Kolbotn-Gardens gullmedalje deles ut til personer som har gjort en særlig innsats for korpset. Inntil jubileumsåret 2009 hadde følgende personer mottatt utmerkelsen:
- Ambjørg Myrvang,
- Ann Gravli,
- Anne Skreivang,
- Arvid Leira,
- Astrid Backen,
- Bjørg Aukner,
- Dag Aukner,
- Edith Jensen,
- Else-Marie Forsmo,
- Eva Olsen,
- Greta Kaibo,
- Gunn-Evy Wagenius,
- Hege Thorin Eriksen,
- Hjørdis Olsen,
- Ingeborg Weber,
- Jan Udahl,
- Jorun Johansen,
- Kari Linnes,
- Lillan Gravli,
- Morten Tønseth,
- Odmar Aukner,
- Per Christian Gråberg,
- Rolf Geire,
- Rune Hangeland,
- Solveig Tollefsen,
- Stein Haave,
- Sture Smith,
- Svein Borgund,
- Tone Smedby,
- Tor Arntsen,
- Tore Strøm,
- Tove Parker,
- Unni Mamen.
Kolbotn-Garden i sosiale medier
Litteratur og kilder
- Samhold og styrke gjennom 50 år : Kolbotn-garden 1959-2009. Utg. Kolbotn-garden. 2009. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Rotaryheder til Kolbotn-Garden, omtale av tildeling av æresbevisningen Certificate of Appreciation, Østlandets Blad, 10.06.2010.
- Samhold og styrke gjennom 50 år. Kolbotn-Garden 1959-2009. Jubileumsbok utgitt til 50-årsjubileet i 2009.
- Kolbotn-Garden imponerte og begeistret, omtale av Kolbotn-Gardens 50-årsjubileum i Østlandets Blad, 22.06.2009.
- Video: Kolbotn Tattoo 2009. Innmarsj med 8 korps, hilsningstaler ved styreleder Kristin Samuelsen og ordfører Sylvi Graham. Kolbotn-Gardens drill 2009.