Olavskilden (Lørenskog)

Olavskilden er en liten ferskvannskilde på toppen av det furukledte Hammerberget i Lørenskog, rett ved Hammer-gårdene og Lørenskog kirke. Kilden er 7–8 meter lang og snaut 3 meter på det bredeste. Den går ikke tom, selv ved langvarig tørke. Rundt kilden er det satt opp et stakittgjerde, og rundt den er det plassert ut benker.

Olavskilden på Hammer i Lørenskog.

Ifølge sagnet skal guden Tor (Tor med hammeren) ha blitt rasende da han så at det ble bygd kirke på Hammer. Med all sin kraft kastet han derfor hammeren sin, Mjølner, mot kirken for å knuse den. Imidlertid var kraften til Olav den hellige, helgenkongen som falt på Stiklestad i 1030, større. Hammeren forandret derfor retning og traff i stedet Hammerberget. Hammeren laget et arr i berget, og der sprang det fram en kilde som fikk navn etter hellig-Olav.

Både Tor og hammeren hans er knyttet til navn i nærheten, se Torshov gård og Hammer skole.

Kildevannet ble sagt å bringe helse og lykke, og gjennom tidene har mange besøkt Olavskilden for å drikke av vannet, kaste pengestykker i det og ta med seg litt vann. Pilegrimer på vei til Olav den helliges grav i Nidaros (Trondheim) la gjerne veien om Olavskilden da de kom fra Oslo.

Olavskilden i Lørenskog er ikke unik. Rundt omkring i landet, i Trondheim, på Løvøya i Horten og mange andre steder, finnes det andre Olavskilder som også har vært gjenstand for valfart. Felles for kildene er at de har navn etter Olav den hellige, og til de fleste er det knyttet sagn som forteller om hvordan kildene oppsto. Olav ble dyrket som helgen i hele Nord-Europa, og han sto sterkt i den norske folketradisjonen.


0230 Lorenskog komm.png Olavskilden (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.