Poddu er det tamilske ordet for bindi (sanskrit), som er pannepynt og en viktig tradisjon for hinduer. Poddu er datert tilbake til tredje og fjerde århundre. I hinduistiske land som Sri Lanka, India og Bangladesh er det vanlig å bruke poddu når du hjemme, på fester og til bryllup. Poddu blir plassert på panna mellom bryna og kommer i forskjellige farger, som symboliserer ulike ting:

  • Rød poddu blir brukt av kvinner som er gift.
  • Svart poddu blir brukt av enker.
  • Resten av fargene kan bli brukt til alle anledninger.
Kvinner og barn med tradisjonelle tamilske festklær og poddu i pannene under Thiruvila-festivalen ved Vesletjern i Oslo.
Foto: Anne-Lise Reinsfelt (2006).

Serattai poddu

Dette er en spesiell type poddu som blir brukt mest av småbarn, men også av eldre. Den blir brukt for beskytte barnet mot andres onde øye.

Serattai poddu lages fra bunnen av ved at man først steker ris i en kjele til den får svart farge. Deretter heller man på vann og lar det koke til en tykk blanding. For å få blandingen til å lukte godt, kan man tilsette en hvilken som helst parfyme, men ikke for mye til småbarn på grunn av kjemikaliene. Etterpå heller man blandingen i skallet fra en tom kokosnøtt og lar den tørke ute i sola 3-5 dager. Når den har tørket, bruker man litt vann for å putte podduen på panna.

Kilder og litteratur


  Poddu er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.