Røsslyng i Østfold
Røsslyng Calluna vulgaris er Norges nasjonalplante fordi den vokser over hele landet. Den er opprinnelig vill i Østfold. En tettgreinet dvergbusk som er vintergrønn. Oftest lilla blomster, sjeldne hvite blomster. Tidligere navn på arten er Erica vulgaris.
Hyppighet og utbredelse
Røsslyng er vanlig i 5x5 km-skalaen, og ekstremt vanlig i 1x1 km-skalaen. Røsslyng har spesiell tett utbredelse i østlige deler av Østfold[1].
Økologi
Røsslyng vokser i lyngskog, mest på basefattig grunn.
Oppdagelseshistorikk
Røsslyng er først omtalt av Jacob Nicolai Wilse i 1779[2] på reise i Spydeberg. Han skrev "Lyng, Rysse-Lyng, er her 2 gange grøn; om Vaaren, nemelig først i April, da sneen hidtil beværet den grøn vinteren over, men derpaa af Solen fortørres, og sidst i May, da den igien grønnes af de spæde Skud, ja man kand paa een green see Tegn af alle 4 Aarets Tiider paa een gang"
Eldste daterte belegg er samlet av Hans Christian Printz i Aremark 1844. [3]
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
I Østfold er det en stabil bestand av røsslyng.
Forvaltningsstatus
Røsslyng er livskraftig (LC)[4] i Østfold. Men med for mye flatehogst kan røsslyngen ha vanskelige vekstforhold.
Sjekk Artsdatabankens nettsider. Basert på økologien og antatt bestandsutvikling foreslå en status for Østfold isolert. Sjekk artens status på Nettsider for Østfolds flora. Har Østfold nasjonal ansvar for arten?
Kulturhistorie
Røsslyng er brukt som dyrefor spesielt til sau, og birøktere utnytter den til lynghonning. I folkemedesinen ble grenspissene brukt som blodrensende og urindrivende middel[5].
Kilder og litteratur
- ↑ Nettsider for Østfolds flora (ostfoldbotanikk.org)
- ↑ Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledning deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. 588 s. + 2 kart. [Nytrykk Halden 1920]. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Herbarieark av røsslyng samlet i Aremark. Digitalt på gbif
- ↑ Ekspertkomité for rødlisting av karplanter. Vurdering av «Art på norsk og latin» for Norge. Rødlista for arter, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
- ↑ Store norske leksikon