SKAM var en nettbasert fjernsynsserie laget av NRK fra 2015 til 2017. Den tok for seg livet til fiktive elever på Hartvig Nissens skole i Oslo. Det ble laget fire sesonger, som hadde hver sin hovedperson. Manus og regi var ved Julie Andem, mens Marianne Furevold var prosjektleder. Serien ble svært godt mottatt av publikum og kritikere, og ble rost for å ta opp vanskelige temaer som voldtekt, seksualitet og religion.

Serien foregikk på Hartvig Nissens skole, der mange av elevene deltok som statister og i gjesteroller.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Serien ble først vist på en egen hjemmeside gjennom daglige klipp av varierende lengde, slik at man kunne følge rollefigurenes liv fra dag til dag. I tilegg hadde rollefigurene profiler på sosiale medier, som Instagram og Facebook. Hver fredag ble ukas klipp vist på NRK3 og nett som en sammensatt episode. Serien er blant de mest sette på NRK, og har også blitt solgt til flere andre land. Den har vunnet en rekke priser, både fjernsynspriser som Gullruten og andre typer priser som Fredrikkeprisen og Årets Peer Gynt.

Hovedrollene ble spilt av:

En rekke elever på Hartvig Nissens skole deltok som statister og i gjesteroller. I januar 2017 meldte skolen at de måtte innføre ekstra sikringstiltak på grunn av fans av serien, spesielt dansker, som kom til skolen og vandra rundt i gangene. Mer positivt var det at skolen opplevde en dobling i søkertallene etter at serien begynte.


The SKAMily – fans over hele kloden

SKAM ble en kjempesuksess og tilhengerne kom fra hele verden. Det var så mye aktivitet på nettet at en følte seg som en stor familie; the SKAMily. Det var millioner av sesjoner på nettet, med egne remix, kommentarvideoer, og rene hylninger i form av ulike kunstverk. Det er til og med laget en egent SKAM-wiki!

Fan art

SKAM-tatoveringer

Fansen ble veldig involverte i ulike sitat fra serien. Mange laget egne tatoveringer fra de mest kjente sitatene; Alt er LOVE. "Du er ikke alene". "Livet er nå". "Mennesker trenger mennesker". "Frykt sprer seg , men det gjør heldigvis kjærlighet og".

 
Eksempler på SKAM-tatoveringer



Andems forhold til og inkludering av fansen i serien

Med så mye aktivitet og kommentarer til serien ble det viktig å kommunisere med fansen, og Andem innfridde. Hun har både introscene i sesong 4, der hun «gjenskaper» et fans sitt bilde. Hun har tegninger fra fansen hengende på veggen i Isak og Evens leilighet. Og selvsagt rulleteksten, der mange fans blir sitert.

Hookeauksjon!

Under den nasjonale TV-aksjonen i 2017 gikk 181 dedikerte fans sammen og bød på manuset til en SKAM-episode NRK auksjonerte bort. De kalte Facebook-arrangementet sitt for «Hookeauksjon!» med klar referanse til serien. For SKAM-fans er tall magiske, og når fansen først vant var det selvsagt med den nette sum av 109 901 kroner, som gikk til inntekt for UNICEF. Manusforfatter og regissør Julie Andem ble så rørt av handlingen at hun i tillegg ga gruppa kommenterte manus til ytterlige to valgfrie episoder! Etter at gruppa vant, ble det en diskusjon om hva en nå skulle gjøre med gevinsten, vi kunne jo ikke ha manuset på omgang 181 stykker! Som den demokratisk innstilte gjengen det var, så ble det stemt over; og Nasjonalbiblioteket og Skeivt Arkiv i Bergen ble valgt. Så da ble resultatet at to manus fra sesong tre ga gruppa til Nasjonalbiblioteket, og det siste manuset ble gitt til Skeivt Arkiv i Bergen.

Overleveringsarrangement på Nasjonalbiblioteket 29. juni 2018 kl. 19.19-20.20

Nasjonalbiblioteket tok vel imot gaven fra 181 dedikerte fans fra SKAMilyen, og så ville de gjøre stas på både manus og takke ordentlig for den flotte og unike gaven. For å markere anledningen inviterte Nasjonalbiblioteket til overleveringsseanse i MålstovaSolli Plass i Oslo. Der var det bebudet oppmøte fra skuespillerne Henrik Holm (Even), Ulrikke Falch (Vilde), David Sjøholt (Magnus) og Carl Martin Eggesbø (Eskild) hvor de skulle møte «SKAM-recapper» og regissør Christopher Pahle til samtale om manusene, fansen og livet på SKAM-settet. Det ble full jubel og stående applaus da selveste "Guru Andem" dukket opp på overleveringsfesten som gikk av stabelen fredag 29. juni 2018 i Målstova på Nasjonal biblioteket fra kl. 19.19 til 20.20.

Manusgruppen sin hilsning til Nasjonalbiblioteket ved overrekkelsen

For oss i gruppen var innsamlingsaksjonen en måte å leve ut SKAMs budskap om sommerfugleffekten, at kjærlighet sprer seg! Det at vi vant auksjonen ble et bevis på hva enkeltmennesker kan utrette sammen og et symbol på det fine samholdet som har utviklet seg blant alle som ble berørt av serien. Det viktige for oss var ikke å eie, men å få lese manuset; å få et glimt inn i skapelsesprosessen, i tankene og ordene bak serien som vi elsker , å større UNICEF i deres viktige arbeid og å sikre det for ettertiden. Derfor er vi glade for å kunne gi manus videre til Nasjonalbiblioteket.

Plass på permanent utstilling i Nasjonalbiblioteket

I 2020 ble en en del av manuset til åttende episode i tredje sesong innlemma i Nasjonalbibliotekets permanente utstilling Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie. Sammen med manuset kan man også se klippet som hører til.

Internasjonale versjoner

SKAM ble en så stor suksess at flere land har kjøpt rettighetene til serien.


Priser og utmerkelser

Litteratur og kilder