Seljestad Damekor

Seljestad Damekor kan ha blitt stiftet høsten 1952 av formingslærer Kåre Åberg, født 4. april 1913 på Flatøy i Bjarkøy, død 12. oktober 1983 i Sandefjord. Det har ikke vært noen som kan tidfeste stiftelsen akkurat, men da Åberg også sto bak Seljestad Mannskor og det ble stiftet seinhøstes 1952, kan man gå ut fra at damene ble sammenkalt på samme tid. Den eneste konserten vi kan dokumentere at koret ga er den på Seljestad skole våren 1953. I likhet med mannskoret ble også damekoret nedlagt, men gjenoppsto i ny drakt; som blandakor.

Seljestad Damekor med Kåre Åberg i konsert-posisjon. klikk på bildet for å se navna.

Organisering

Da Seljestad Mannskor startet opp ut på høsten i 1952, ble de knyttet opp mot Norges Landssangerforbund, gjennom direkte tilslutning til Troms Sangerforbund. Men damekoret har vi ikke lykkes å finne noen form for overbygning til.

Øvelser

Mannskoret fikk et innsmett på Seljestad skole en kveld i uka, det samme ble damekoret til del; det var en fordel å ha et fast sted å møtes til sangøvelsene på. Flere lag og foreninger nøt godt av dette skolebygget i oppbyggingstida. I en periode benyttet også Harstad Mandskor seg av Seljestadskolen sine lokaler til sine øvelser, da de var i strid med kommunens ledelse om bruken av Tonehuset i Asbjørn Selsbanes gate 8.

Dirigent

Korets første dirigent ble Kåre Åberg, som hadde vært lærer ved «Finnmarksskolen» på Trondenes, som var en skole opprettet for flyktningebarn som var kommet fra Nord-Troms og Finnmark da tyskerne førte den brente jords taktikk i redsel for at sovjetiske «invasjonsstyrker» skulle overfalle dem i oktober/november 1944. Men da han dirigerte seljestadsangerne var Åberg formingslærer ved Fauskevåg skole. Åberg som var sterkt plaget av astma, fikk ny stilling på Notodden og flyttet dit i 1953. Det er ikke helt klargjort hvem som da ble korets nye dirigent, men det kan ha vært Hjalmar Rubach.

 
Her er koret i aktivitet på skolen. Klikk på bildet for å se navna.

Konsert på skolen

Det er usikkert hvor mange oppdrag koret ble til del, men vi vet med sikkerhet at de sang på en tombolatilstelning ved Seljestad skole. Hva og hvor mange sanger som ble sunget vet vi heller ikke.

Samvirke

Omtrent samtidig med at Seljestad Damekor ble startet, kom også Seljestad Mannskor i gang. De fikk også øve på Seljestad skole. Men ingen ting varer evig. Etter et par års tid ble korene på Seljestad slått sammen til Seljestad blandet kor, og etter en tid ble også det lagt ned. Årsaken til det skal blant annet ha vært at flere av mennene reiste på arbeid til andre steder, noen til Svalbard mens andre dro sørover.

Kilder

  • Nathanielsen, Alv Johan - e-postutveksling 2012-2013
  • Kristiansen, Steinar (bilder)
  • Kristoffersen, Gunvor - telefonsamtale i november 2012
  • Åberg, Kjell – telefonsamtale i november 2012 og e-post februar 2013
  • Robertsen, Knut - e-postutveksling høsten 2012