Skarraenga, plass ved Djupedal (Eiker)

Plassen ved Djupedal var en husmannsplass under Søndre SkarraEiker. Etter delingen av gården tilhørte den gårdsbruket Skarraenga. Dette er en av flere boplasser som i kildene oftest er omtalt som Skarraeie.

Kartfesting av plassen ved Djupedal i Arne Thorkildsens boplassregistrering.

Plassen lå i havnehagene, omtrent 600 meter vest for tunet i Skarraenga, rett sør for den bekkedalen som kalles Djupedal. Dette er et område der det antakelig foregikk skjerping og gruvedrift alt på 1600-tallet og der Christian VI og Sophie Magdalena Gruver ble etablert av Kongsberg Sølvverk omkring 1730. Seinere hadde Det Egerske Sølv-og Kaaberholdige Blyeværk virksomhet i området.

Beliggenhet: 59°43′58.31310″ N 9°49′9.36494″ Ø (UTM 32V 6621946 546064)

M. Rynnings kart fra 1826 som viser en del av plassene under Skarra. Plassen ved Djupedal er antakelig en av de fire plassene som er markert i havnehagen ved Skarraenga.

Det er sannsynlig at flere av brukerne på denne plassen har hatt tilknytning til bergverksdriften, enten som bergmenn eller i forbindelse med skogsdrift, kjørsel, kullbrenning eller liknende. Trolig har den også vært i bruk på 1800-tallet, da bosetningen på Skarraeie var på det største omkring 1830. Det er imidlertid ikke kjent hvilke av husmannsfamiliene på under Skarra som har bodd på denne plassen.

Kilder:




  Skarraenga, plass ved Djupedal (Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!