Stavanger kunstmuseum

Stavanger kunstmuseum er en del av Museum Stavanger. Det het opprinnelig Stavanger Faste Galleri som i 1990 ble omdøpt til Rogaland kunstmuseum, i dag Stavanger kunstmuseum.

Stavanger kunstmuseum har utgangspunkt i Stavanger kunstforenings faste galleri. Foreningen ble stiftet 11. februar 1865, med konsul Jens Zetlitz Kielland som første formann. Han var amatørmaler og far til Kitty og Alexander Kielland. Foreningens hovedmål var å etablere en kunstsamling.[1]

Da museet i 1992 flyttet til dagens lokaler i Mosvannsparken utgjorde samlingen 1429 kunstverk. I dag har Stavanger kunstmuseum ansvar for over 2600 kunstverk. Tyngdepunktene i den eldste delen av samlingene er landets største Lars Hertervig-samling med over 70 akvareller og oljemalerier og en stadig økende samling av Kitty Kiellands malerier. Også Edvard Munch, Christian Krohg, Eilif Petersen, Knud Baade, Olaf Lange, Carl Sundt-Hansen og Harriet Backer er representert.

Kunstsamleren Halvdan Hafstens samling representerer mellomkrigsgenerasjonen i norsk kunsthistorie, og inneholder verk av Reidar Aulie, Harald Dal, Arne Ekeland, Erling Enger, Kai Fjell, Ragnar Kraugerud, Thorbjørn Lie-Jørgensen og Alexander Schultz, og har fast utstillingsrom i museet. Det permanente skulpturprosjektet Broken Column av Antony Gormley er også en del av samlingen.

I 1998 ble Jan Groths samling og arkiv etablert på Stavanger kunstmuseum. I samlingen fins verk av flere kjente amerikanske samtidskunstnere samt flere norske som har vakt internasjonal oppmerksomhet i de senere år. Blant disse er Robert Morris og Tony Smith.

Sentrale samtidskunstnere i den faste samlingen er Antony Gormley, Jan Groth, Leonard Rickhard, Mari Slaattelid, Torbjørn Rødland, Tomas Saraceno og Mette Tronvoll med flere.

Kunstmuseet viser deler av skulptursamlingen i Mosvannsparken, representert ved Aase Texmon Rygh, Bård Breivik, Magnus Vigrestad og Jan Groth.

Referanser

  1. Stavanger kunstforening, Møteprotokoll 1 1865-1896.

Kilder


  Stavanger kunstmuseum er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 58.95474° N 5.70328° Ø