Zumakikaja barnemisjonsforening

Zumakikaja barnemisjonsforening var tilknyttet Det Norske Misjonsselskap. Det var Liv Gravdal som startet opp denne barnemisjonsforening i Vestre Gran i Gran i 1954. Hun kom direkte fra barnearbeid i Nord-Norge for Det Norske Misjonsselskap, og kjøpte Skarsjø rekreasjonshjem sammen med sin mann Martin Gravdal.

Navnet ZUMAKIKAJA er sammensatt av de to første bokstavene på de misjonsmarkene de har arbeidet for: Zululand, Madagaskar, Kina, Kamerun og Japan.

Til å begynne med var det 14-15 barn med i foreningen. Aldersgrensen var 10 år og møtene gikk på omgang i hjemmene. På møtene var andakt, opplesing, sang, utlodning, gjettekonkurranser og medlemmene drev med håndarbeid. Håndarbeidet loddet medlemmene ut og fikk inn penger til misjonsarbeidet. En årviss tradisjon var basar. På foreningens første 25 år ble det samlet inn 75.000 kroner.

Til å begynne med var det bare jenter med i foreningen. For at guttene skulle få et tilbud også startet Martin Gravdal opp Lysir guttemisjonsforening i 1957. Lysir betyr "den lysende".

De to foreningene ble slått sammen cirka 1973 og gikk under fellesbetegnelsen Grymyr barnemisjon. I 1982 ble det bestemt å endre navn til Zumakikaja igjen.

Da foreningen fylte 25 år i 1979, hadde foreningen om lag 20 medlemmer i alderen mellom 7 og 13 år. Liv Gravdal var fortsatt leder av foreningen, og Solveig Prestesæter var medhjelper. Ved 25-års jubileet var flere av medlemmene barn av jenter som var med i foreningens første år. I 1980 hadde foreningen 25-30 medlemmer på sine møter.

Arkivet etter foreningen består av tre foreningsbøker og regnskapsbilag. Dette eies i dag av Randsfjordmuseet og oppbevares i Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, ved Hadeland Folkemuseum.

Kilder

  • Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, OAHF-00576 Zumakikaja barnemisjonsforening.