Åttende kvartal i Gamlebyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Åttende kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad avgrenses av Voldportgaten i nord, Toldbogaten i vest, Torvgaten i sør og Kirkegaten i øst. Bygninene i kvartalet er stort sett oppført etter bybrannen i 1830 som fullstendig raserte kvartalet. Kvartalet ble også totalskadd i brannen i 1764.

I kvartalet finner vi flere av de staseligste murgårdene i byen, som Bullgården, Gaaserudgården og Det gamle rådhuset ved torvet. I tillegg finner vi gården hvor organisasjonen PLUS i mange år hadde utsalg, og hvor PLUS-skolen holder til idag.

Femte kvartal før bybrannene

Før bybrannen i 1764 gir åttende kvartal inntrykk av å ha vært et av byens mer fasjonable. På hjørnet Toldbogaten/Torvgaten lå vinhandler og byens desidert rikeste mann i 1760-årene, Lorentz Kochs gård. Nabogården, hvor Aanen Paus og Peter Bull senere bodde, var eid av en fr. Holm (trolig enken etter toller Jens Holm).

Mot torvet og Kirkegaten lå to to-etasjes tregårder som også var eid av representanter for byens høyere borgerskap. På hjørnet Voldportgaten/Kirkegaten lå den store gården til Iver Henriksen Stabel. Han var av byens rikeste trelasthandlere, men gikk fallitt og ble satt i gjeldsfengsel i 1759. Mot torvet, hvor Det gamle rådhuset ligger idag, lå gården til handelsmann, trelasthandler og skipsreder Mathias Munch. I brannen i 1764 anslo han sine tap til nesten 10.000 riksdaler. Rådhuset ble oppført etter brannen og stod ferdig i 1784. Der Holtsmarkgården ligger idag lå en gård eid av Lars Hansen Tyrholm, sønn av en av byens storkjøpmenn Hans Larsen Tyrholm.

I perioden frem mot bybrannen i 1830 var åttende kvartal fremdeles et av byens beste. Mot elven oppførte sogneprest Poul Rønn en stor murgård. Nord for den lå Peter Bulls gårder. Hele kvartalet ble ødelagt i brannen i 1830 som startet i uthuset til kaptein Grüer i Voldportgaten. Mye av murverket i gårdene i Toldbogaten kunne gjenbrukes, slik at husrekken mot elven fremstår noe likt det den gjorde før brannen.

Kilder:

Martin Dehli, Fredrikstad bys historie, bd. 1 og 2, 1960/1964