Øverdalen kirke: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(kategori endring)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb høyre|Overdalen-kapell-Romsdalen.JPG|<br /><small>Foto: Halvard Hatlen</small>}}
<onlyinclude>{{thumb høyre|Overdalen-kapell-Romsdalen.JPG|<br /><small>Foto: Halvard Hatlen</small>}}


'''[[Øverdalen kapell]]''' ligger på [[Verma]] i [[Rauma kommune]]. Kapellet ble bygd av byggmester [[Eirik Sylte]] fra [[Tresfjorden]], i [[1902]]. Den ble restaurert, pusset opp, i [[1953]], vel femti år etter at den ble bygget. Den er kapell i [[Øverdalen sogn]], i [[Grytten prestegjeld]]. Det er kirkegård ved kapellet.
'''[[Øverdalen kirke]]''' ligger på [[Verma]] i [[Rauma kommune]] og ble bygd som kapell av byggmester [[Eirik Sylte]] fra [[Tresfjorden]], i [[1902]]. Den ble restaurert, pusset opp, i [[1953]], vel femti år etter at den ble bygget. Øverdalen var kapell-distrikt i [[Kors sokn]] til 1998 da det ble eget [[Øverdalen sogn| sokn]] i [[Grytten prestegjeld]] og kapellet ble til Øverdalen kirke. Det er kirkegård her.


Kapellet har et ytre omriss som en enskipskirke eller langskipskirke og er bygd i laftet tømmer. [[Altertavle]]n er fra [[1953]], malt av [[Halvard Hatlen]] (1899-1957). Orgelet har fire stemmer og er et trøorgel fra [[1914]] og ble gitt som en gave fra «bygdefolket i Norge og Amerika».   
Kirken har et ytre omriss som en enskipskirke eller langskipskirke og er bygd i laftet tømmer. [[Altertavle]]n er fra [[1953]], malt av [[Halvard Hatlen]] (1899-1957). Orgelet har fire stemmer og er et trøorgel fra [[1914]] og ble gitt som en gave fra «bygdefolket i Norge og Amerika».   


Kapellet ble bygget fordi en [[Kongelig resolusjon]] av [[23. mars]] [[1901]] delte tidligere [[Kors sogn]] i to, til [[Medalen sogn|Medalen]] og [[Øverdalen sogn]]. Navnet ''Øverdalen'' er ''øverst i dalen'' (Romsdalen), mens ''medalen'', er ''midt i dalen''. Medalingene soknet til [[Kors kirke]], ved [[Marstein]]. Tidligere, før [[1901]], soknet øverdalingene til kirken på [[Flatmark]] lengre nede i Romsdalen (idag: [[Kors kirke]]). </onlyinclude>
[[Kongelig resolusjon]] av [[23. mars]] [[1901]] gav løyve til at den gamle [[Kors kirke]] [[Flatmark]] fra 1797 kunne rives og et nytt kapell bygges i [[Øverdalen]]. Den gamle kirken ble bygd opp igjen på [[Ytre Monge]].
 
Navnet ''Øverdalen'' er ''øverst i dalen'' (Romsdalen), mens ''medalen'', er ''midt i dalen''. Både medalingene og øverdaleingene soknet til den gamle [[Kors kirke]] ved Flatmark før den ble flyttet.</onlyinclude>


== Litteratur ==
== Litteratur ==
* Thaule, John Ove; Ubostad, Ingar; Pedersen, Bjørn. 1990. ''Kyrkjene våre'' i ''Ei bok om Rauma'', Rauma Kommune. s 207-210
* Thaule, John Ove; Ubostad, Ingar; Pedersen, Bjørn. 1990. ''Kyrkjene våre'' i ''Ei bok om Rauma'', Rauma Kommune. s 207-210
==Referanser==
*[http://www.arkivverket.no/arkivverket/kilder/medier/mikrofilm/mikrokort/kb-more_og_romsdal.html#Grytten Om Grytten prestegjeld på Arkivverket.no]
*[http://www.grytten-prestegjeld.no/ Heimeside for Grytten prestegjeld]


{{stubb}}
{{stubb}}

Sideversjonen fra 11. jun. 2009 kl. 19:06

Mal:Thumb høyre

Øverdalen kirke ligger på Verma i Rauma kommune og ble bygd som kapell av byggmester Eirik Sylte fra Tresfjorden, i 1902. Den ble restaurert, pusset opp, i 1953, vel femti år etter at den ble bygget. Øverdalen var kapell-distrikt i Kors sokn til 1998 da det ble eget sokn i Grytten prestegjeld og kapellet ble til Øverdalen kirke. Det er kirkegård her.

Kirken har et ytre omriss som en enskipskirke eller langskipskirke og er bygd i laftet tømmer. Altertavlen er fra 1953, malt av Halvard Hatlen (1899-1957). Orgelet har fire stemmer og er et trøorgel fra 1914 og ble gitt som en gave fra «bygdefolket i Norge og Amerika».

Kongelig resolusjon av 23. mars 1901 gav løyve til at den gamle Kors kirkeFlatmark fra 1797 kunne rives og et nytt kapell bygges i Øverdalen. Den gamle kirken ble bygd opp igjen på Ytre Monge.

Navnet Øverdalen er øverst i dalen (Romsdalen), mens medalen, er midt i dalen. Både medalingene og øverdaleingene soknet til den gamle Kors kirke ved Flatmark før den ble flyttet.

Litteratur

  • Thaule, John Ove; Ubostad, Ingar; Pedersen, Bjørn. 1990. Kyrkjene våre i Ei bok om Rauma, Rauma Kommune. s 207-210

Referanser

Mal:Stubb