Rauma kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rauma
Rauma rådhus. Foto: Arnfinn Kjelland (2010).
Basisdata
Kommunenummer 1539
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Åndalsnes
Areal 1501.82  km²
Areal land 1448.15  km²
Areal vann 53.67  km²
Folketall 7 046 (2023)
Grunnlagt 1964
Målform Nøytral
Nettside Nettside
RaumaRådhus.jpg
Rauma rådhus.
Foto: Arnfinn Kjelland (2010).
Veblungsnes (1875).
Maleri: Johan Caspar Herman Wedel Anker

Rauma er en kommune i Møre og Romsdal. Den ligger lengst sørøst i Romsdal og grenser til kommunene Lesja og Skjåk i Innlandet. I eget fylke til kommunene Fjord, Vestnes og Molde. Rauma som kommune ble dannet 1. januar 1964, ved en sammenslåing av de tidligere kommunene Hen, Eid, Voll, Grytten og deler av Veøy.

Åndalsnes er det største tettstedet og kommunesenter, det ligger sentralt plassert omtrent midt i kommunen. Kommunen har flere større bygdesamfunn. På nordsiden av Romsdalsfjorden ligger Isfjorden, Rødven, Eidsbygda, Åfarnes og Mittet. På sørsiden av Romsdalsfjorden ligger Veblungsnes, Innfjorden, Måndalen og Vågstranda. I Romsdalen ligger Marstein og Verma. En stor del av kommunens areal ligger i fjellet, mer enn halvparten er over 900 moh.

Nærmeste større byer er Ålesund og Molde. På Åndalsnes utkommer Åndalsnes Avis tre ganger i uken. Radio Rauma er nærradio i kommunen.

Marstein, med Kalskråtind.
Foto: Halvard Hatlen

Naturglede

I kommunestyret den 30. mai 2006, vedtok Rauma kommune en visjon, som ledd i merkevarebyggingen, av kommunen. Den lyder slik: Vi skal bli verdens beste kommune for naturglade mennesker. Den norske fjellfestivalen arrangeres årlig og er for «naturglade mennesker i alle aldre».

Kommunen er kjent for sitt typiske fjord og fjellandskap med dype fjorder og høye fjelltopper. Turistnæringen er viktig for kommunen. Åndalsnes er cruisehavn, noe stedet har vært siden 1883. Cruisepassasjerer, sammen med laksefiske i Raumaelv og tindbestigning i de høye fjellene var det som tidligere trakk turister til stedet. Opp gjennom årene har det vært flere overnattingssteder og kjøring av turister har vært en viktig næring i regionen. Blant de mange fjelltopper hører Trolltindene, Trollveggen, Romsdalshorn og Venjetindene til de meste kjente. I 2000-åra har det også vært stor oppmerksomhet rundt det rasfarlige fjellet Mannen, der befolkninga måtte evakueres en rekke ganger. Et stort ras gikk der i 2019. Lakseelva Rauma renner gjennom Romsdalen og har gitt kommunen navn. Vassdraget var infisert av lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Kommunen har flere fosser, særlig i Romsdalen og Isterdalen. Trollstigen med sine 11 hårnålssvinger er en turistattraksjon og bilvei over fjellet til Valldal i Norddal kommune.

Friluftsliv og fjellsport har vært en viktig del av kulturen i Rauma kommune. Norsk Tindemuseum har tatt vare historien og gjenstander knyttet til fjellklatring. Museet også kalt Arne Randers Heens samlinger ligger i Åndalsnes og er et minne over Bodil og Arne Randers Heen.

Kultur

SinclairspeletKlungnes er et historisk spill om Skottetoget. Spillet settes ikke opp hvert år. RaumaRock er en musikkfestival.

Romsdalsmartnan er en årlig markedstradisjon i september. Opprinnelig var martnan en stor årlig begivenhet og ble regnet som et av de viktigste markedene i Midt-Norge.

Næringsliv

Tradisjonelt har jordbruk vært den viktigste næringen i kommunen. Fra midten av 1800-tallet ble turisme stadig viktigere.

Nordlands-handelen fra Rauma var årsaken til at det fra 1870-årene ble en utstrakt hjemmeproduksjon av klær. Det var særlig dresser i vadmel som ble produsert. Etterhvert ble det etablert flere bedrifter. Foruten klær var det en stor produksjon av skotøy. I mellomkrigstiden hadde konfeksjonsindustrien en enorm oppblomstring og var svært viktig. Bygda Isfjorden er kalt konfeksjons industriens vugge. En av de mange konfeksjonsfabrikkene, Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk i Isfjorden er bevart som museum (Konfeksjonsmuseet).

Kirker

Prestegjeldet i Rauma kommune er Grytten prestegjeld, som er en del av Indre Romsdal prosti, i Møre bispedømme. Rauma kommune er stor i utstrekning og er oppdelt av fjorder og høye fjell. Det er litt av grunnen til at kommunen har 12 kirker og kapeller.

Kilder og litteratur