Togkapellet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Foto: Halvard Hatlen

Togkapellet ligger ved jernbanestasjonenÅndalsnes i Rauma kommune. Det er en eldre jernbanevogn som i 2003 ble ombygd til kirkelig kapell og møteplass. Mesteparten av det originale interiøret er beholdt, mens det kirkelige, som alter og lysestake er spesialdesignet.

Togkapellet på Åndalsnes er det første i Norge og visstnok det eneste i verden. Jernbanevognen er delt i to rom, ett uformelt møterom og ett kirkelig kapell. Vognen eller kapellet er åpent hele året. Kapellrommet har 25 sitteplasser, totalt er det 55 sitteplasser. Togkapellet kan ha korte seremonier, som blant annet bryllup.

Togkapellet ble vigslet 10. juni 2003, ved biskop Odd Bondevik med kong Harald og dronning Sonja som æresgjester. Togkapellet eies av en tverrkirkelig stiftelse, bestående av Den norske kirke, Frelsesarmeen og Pinsemenigheten Kilden.

Prosjektet

Idéen kom under et møte i Møre bispedømme i Molde i 2000. Sigurd Bredal fikk idéen da det var snakk om brygge- og gatekapell på steder nær der folk ferdes. Åndalsnes er stasjonsby og endestasjon for Raumabanen og det var derfor ikke unaturlig med kapell i en jernbanevogn. Prosjektet hadde tittelen Kirka på sporet og var en satsning fra den norske kirke for å få «alteret ut til folket». Togkapellet er ett av omtrent 30 kapell plassert i gater og på brygger i Norge. Filosofien bak prosjektet var at livet er en reise.

I samarbeid med NSB ble en eldre, 23 meter lang, utrangert, men totalrenovert jernbanevognen valgt. Den er bygd omkring 1935 og har tidligere gått på Bergensbanen.

Møterommet

Møterommet har småbord og løse stoler, som utgjør sittegrupper. Det er tenkt som en sosial avdeling hvor mennesker uformelt kan møtes og snakke med hverandre, over en kopp kaffe.

Kapellet

I kapell er det et alter, en stor lysestake og stolrekker. Stolene er gode å sitte i, originale togstoler, slik som er vanlige i tog. I taket er det flere bibelsitater.

Alteret er tegnet av Sigurd Bredal og laget av togsviller og jernbaneskinner. Det er plassert ved den ene veggen. Vinduet bak alteret har et glassmaleri laget av Ine Harrang. Det har et enkelt symbolspråk der hovedelementene er sirkelen (evigheten) og Jesu Kristi forsoningsblod (frelsen).

Lysestaken er laget av et toghjul, og fungerer som et stort lysbord. Selve toghjulet veier flere hundre kilo. I senter er det et stort lys, og rundt dette er det plass til mange mindre lys. I sommersesongen er lysbordet ofte fullt av små lys. I 2007 hadde 20 000 mennesker fra 46 nasjoner skrevet i gjesteboken.

I adventstiden er kapellet besøkt av skoleklasser. En gang hver måned er det katolsk gudstjeneste.

Litteratur

  • Nergaard, Richard. 2008. Kapell på skinner. Romsdals Budstikke, 19.mars 2008. side 16-17.