Åndalsnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rauma rådhus på Åndalsnes.
Foto: Arnfinn Kjelland (2010).
Fra Åndalsnes sentrum 1959. I forretningsgården litt til venstre på bildet (O. Grimstad) holdt blant annet Grimstad og Voll Sparebank til.
Foto: «E.K.Q»

Åndalsnes er et tettsted (med bystatus) og kommunesenter i Rauma kommune. Byen er omkranset av høye fjell og kalles gjerne Alpebyen ved havet og ligger innerst i Romsdalsfjorden, ved utløpet av lakseelva Rauma. Åndalsnes er et viktig trafikknutepunkt for både vei og jernbane til Østlandet fra Romsdal og Sunnmøre. Stedet er endestasjon på Raumabanen og har vokst fram som tettsted og senere by på grunn av jernbanen.

Tidligere var det Veblungsnes på den andre siden av Raumaelv som var «tettstedet». Det er grunnen til at Åndalsnes ikke har kirke, men sokner til Grytten kirke på Veblungsnes. Togkapellet ligger ved jernbanestasjonen og er en eldre jernbanevogn som i 2003 ble ombygd til kirkelig kapell og møteplass.

Turistnæringen er viktig for Åndalsnes, som er cruisehavn, noe stedet har vært siden 1883. Tidligere var det laksefiske og tindbestigning som var det som trakk turister til stedet. Under andre verdenskrig, i aprildagene 1940, ble stedet bombet av tyske styrker. Åndalsnes har eget vinmonopol og egen gravlund.

Radio Rauma som er nærradio for indre deler av Romsdal og noe av Nordmøre har studio på Åndalsnes. Åndalsnes Avis er lokalavis for nærområdet.

Eksterne lenker