Romsdal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mente du Romsdalen, et dalføre fra Åndalsnes - sør-øst over til Oppland fylke.
Kart over Midt-Norge med Romsdalskommunene markert i grønt.

Romsdal er et område i den sentrale delen av Møre og Romsdal. Det var tidligere et av de tre fogderiene som utgjør Møre og Romsdal; de andre to er Nordmøre og Sunnmøre. Det er to byer i Romsdal, Molde og Åndalsnes.

Svenske-tiden i Romsdal

I 1657 gikk danskekongen Fredrik III til krig mot svenskene, for å vinne tilbake land Danmark noe år tidligere hadde tapt. Dette var Gotland, Jämtland, Härjedalen og Halland. Det gikk ikke godt for Danmark og de måtte gi seg. Ved Roskilde-freden den 26. februar 1658 undertegnet Danmark og Sverige en avtale som ga Trondhjems Len med Nordmøre og Romsdal til det svenske riket. Dette landområdet ble styrt av en svensk guvernør. Senere samme året gjorde nordmennene et motangrep mot Trondheim og de svenske styresmaktene. Det medførte at svenskene trakk seg ut av Midt-Norge den 11. desember 1658. Under denne svenske-tiden i Romsdal var det 229 menn fra Romsdal som måtte delta i svensk krigstjeneste på svensk side [1].

Organisasjonsliv

Romsdal kystlag, et lokallag av Forbundet KYSTEN, holder til i Romsdal.

Se også

Referanser

  1. Hjørungnes, Berge; Aassve, Anne-Grethe; Bryn, Knut; Waatvik, Anita K. 2005. Kulturminnevern gjennom 30 år. Fortidsminneforeningen, Romsdal avdeling. side 54. ISBN 82-90052-71-5

Litteratur