Konfeksjonsmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk i Isfjorden.
Foto: Halvard Hatlen

Konfeksjonsmuseet, eller Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk i Isfjorden i Rauma er en del (avdeling) av Romsdalsmuseet. Museet gir kunnskap om konfeksjons industrihistorie i Norge, og plasserer Romsdal i denne sammenhengen. Det forholdsvis lille bygda Isfjorden er kalt konfeksjonsindustriens vugge i Norge. Nordlands-handelen fra Rauma var årsaken til at det fra 1870-årene ble en utstrakt hjemmeproduksjon av av klær. Det var særlig dresser i vadmel som ble produsert. Etterhvert ble det etablert flere bedrifter. Foruten klær var det en stor produksjon av skotøy.

Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk er et typisk eksempel for en av de mange konfeksjonsfabrikkene i Isfjorden. Øverste etasje var bolig for innhaveren og familien eller det kunne være hybler for de ansatte. I etasjene under var de ulike avdelingene i fabrikken, tilskjæring, søm og så videre. Det var gjerne litt ekstra takhøyde i etasjene og bygningen hadde store vinduer på alle veggene.

Litteratur

  • Søvik, Edmund. 1996. Konfeksjonens vogge og Norges kleskammer. 130 år med konfeksjon i Isfjorden og Romsdal. Normannsamlingen, Rauma kommune. 207 sider. ISBN 82-91317-03-8.