Romsdalsmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Friluftsmuseet på Reknes. Vi ser andedammen i forgrunnen og ein del av dei gamle bygningane attom.
Foto: Olve Utne (2008).

Romsdalsmuseet blei grunnlagt av Peter Tønder Solemdal i 1912 som Romsdal Bygdemuseum og er eit av dei største distriktsmusea i Noreg. Den første bygningen blei innkjøpt i 1914.

Museet har eit bibliotek og fleire fotosamlingar, og det huser òg Romsdalsarkivet.

Avdelingar

  • Friluftsmuseet på Reknes i Molde blei opna i 1928 og har kring 40 bygningar frå Molde og Romsdal. Museet er ein park og består av fleire tun der folk kan sjå bygningar frå 1600-talet og opp til 1900-talet. Ei bygate frå Molde er òg oppsett der, slik at folk får ein smakebit av det arkitektoniske miljøet i byen føre bybrannane i 1916 og 1940. Avdelinga har i tillegg festlokale og stor utescene som blir brukt blant anna av Moldejazz.
  • Holmarka er ein besøksgard og det siste attverande bynære småbruket som er i drift i Molde. Det har rett nok blitt halvert på grunn av bustadbygging, men Romsdalsmuseet og Molde kommune samarbeider om vern og formidling. Eigar og drivar av våningshuset og tunet er forfattaren Knut Ødegård.

Kjelder og litteratur


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Romsdalsmuseet» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i GNU Free Documentation License. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.