Eidsbygda

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidsbygda
Foto: Jan-Tore Egge

Eidsbygda er en liten bygd i Rauma kommune, omtrent midt i mellom Åndalsnes og Åfarnes. Eidsbygda grenser i nord til Rødven og i øst til Rødvenfjorden, Lerheim og Saltkjelneset. I i sør til Romsdalsfjorden og Norvika. Eidsbygda var administrasjonsenter i tidligere Eid kommune.

Eid kirke ligger sentralt i bygda. På Mjørneset er det et større hyttefelt. Saltkjelsnes Camping ligger ved Lerheim. Under den andre verdenskrig hadde tyskerne en overvåkningspost ved Lerheim. Anlegget lå på en liten kolle og hadde godt overblikk over all trafikk mellom indre deler av Rauma og Åfarnes/Rødven.

Frisvoll skolekrets

Fram til 1998 var Eidsbygda egen skolekrets med navnet Frisvoll skolekrets. Grunnen til at skolekretsen opphørte i 1998 var at skolen ble totalskadd i brann, i desember, 1998. Med et knapt flertall, vedtok Rauma Kommunestyre å bygge opp igjen skolen. Like etter at den stod ferdig ble besluttet at det ikke skulle være skole i bygget. Elevene ble overført til Åfarnes skole. Bygget fungerer som et samlingspunkt i bygda og har rom for en rekke aktiviteter, blant annet er det en skytebane i kjelleren.