17. maisteinen på Seem

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. sep. 2017 kl. 09:27 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
17. maisteinen på Seem.
Foto: Rolf Velde

17. maisteinen på Seem er en merkelig stein vi finner på den fordums storgården Seem ved nordenden av Snåsavatnet. Den er av samme steinslag og har omtrent samme bautaform som steinen ved Vinje prestegård, som ligger tre–fire km sør for Seem.

Den drøyt to meter høye steinen har inskripsjonen «I. S. 17 de maj 1862». Denne steinen – i motsetning til den ved prestegården – er ikke omtalt noe sted, og Snåsa Historielag vet ikke mer om dens historie – ennå. Det spesielle er initialene I. S. og årstallet 1862. På gården Seem ytre, bnr 2, bodde i 1862 Ingebrigt (Larsen) Seem. Han var ugift. Kanskje var det han som satte opp steinen, men hvorfor nettopp da? Lokalhistorikere på Snåsa har en jobb å gjøre.

Kilder

  • Arnt-Erik Selliaas: «17. maiminnesmerker i Norge» i Lokalhistorisk magasin nr. 1/2013 (publisert på Lokalhistoriwiki etter forfatterens ønske)


Bauta 17. mai 1864 Frognerseteren utsnitt.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om 17. maiminnesmerker rundt om i landet. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bidra til å bli med på denne dugnaden fram mot tohundreårsjubileet for Grunnloven i 2014. Vi ønsker både bilder og tekst om minnesmerkene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.