Abwehr

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. mar. 2024 kl. 12:19 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{Bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Abwehr, eg. Amt Ausland/Abwehr im OKW/Amtsgruppe Aslandsnachricthen, var den tyske militære etterretningstjenesten fra 1935 til 1944. Den var aktiv i Norge fra våren 1940, og forsynte blant annet Gestapo og andre deler av Sipo med opplysninger om motstandsbevegelsen.

Organisasjonen var naturlig nok aktiv i Norge også før invasjonen den 9. april 1940. Like etter invasjonen ble en egen norsk avdeling, Abwehrstelle Norwegen, opprettet under ledelse av major Erick Pruck. I tillegg til hovedkontoret i Oslo var det underavdelinger i Bergen, Trondheim, Bodø, Tromsø, Alta og Kirkenes. Sommeren 1944 ble samtlige avdelinger nedlagt, og funksjonene ble flyttet til to Frontaufklärungskommandoer.

Abwehr benyttet seg av norske agenter, som blant annet forsøkte å infiltrere Nordsjøfarten ved å utgi seg for å være flyktninger. I flere tilfeller lyktes de, og skøyter med flyktninger ble oppbragt. Under rettsoppgjøret identifiserte man 284 norske Abwehr-agenter, som ble dømt. Det totale antallet nordmenn som jobbet for Abwehr er ukjent. En del av dem ser ut til å ha jobbet også for Sipo eller Gestapo som angivere.

Fordi Abwehr ikke selv foretok arrestasjoner, men overlot det til Gestapo, var det ingen offiserer fra organisasjonen som ble tiltalt for krigsforbrytelser etter krigens slutt.

Litteratur