Arne Myrdal: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(formatering)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Arne Johannes Myrdal''' (født [[2. november]] [[1935]] i [[Øyestad kommune|Øyestad]], død [[8. august]] [[2007]]) var lokalpolitiker, [[bonde]], boreriggsarbeider og forfatter. Han ble landskjent som motstander av [[innvandring]] til [[Norge]], etter å ha vært med på å stifte, og i flere år vært leder for organisasjonen Folkebevegelsen mot innvandring (FMI). I [[1990]] ble Myrdal dømt til ett års [[fengsel]] for å ha planlagt sprenging av asylmottaket på [[Tromøy]]. Myrdal nektet selv for å ha planlagt noe slikt, og mente han var utsatt for et komplott.
'''Arne Johannes Myrdal''' (født [[2. november]] [[1935]] i [[Øyestad kommune|Øyestad]], død [[8. august]] [[2007]]) var lokalpolitiker, [[bonde]], boreriggsarbeider og forfatter. Han ble landskjent som motstander av [[innvandring]] til [[Norge]], etter å ha vært med på å stifte, og i flere år vært leder for organisasjonen [[Folkebevegelsen mot innvandring]] (FMI). I [[1990]] ble Myrdal dømt til ett års [[fengsel]] for å ha planlagt sprenging av asylmottaket på [[Tromøy]]. Myrdal nektet selv for å ha planlagt noe slikt, og mente han var utsatt for et komplott.


==Forfatterskap==
==Forfatterskap==

Sideversjonen fra 4. apr. 2019 kl. 12:55

Arne Johannes Myrdal (født 2. november 1935 i Øyestad, død 8. august 2007) var lokalpolitiker, bonde, boreriggsarbeider og forfatter. Han ble landskjent som motstander av innvandring til Norge, etter å ha vært med på å stifte, og i flere år vært leder for organisasjonen Folkebevegelsen mot innvandring (FMI). I 1990 ble Myrdal dømt til ett års fengsel for å ha planlagt sprenging av asylmottaket på Tromøy. Myrdal nektet selv for å ha planlagt noe slikt, og mente han var utsatt for et komplott.

Forfatterskap

Mot slutten av 1970-åra søkte han om oppdraget som bygdebokforfatter i Øyestad kommune. Han fikk ikke oppdraget, men valgte allikevel å skrive bøkene. I 1983 ga han ut de to første bindene for egen regning. Den solgte godt, men det oppsto raskt diskusjoner omkring innholdet. Flere mente at Myrdal hadde gått for langt i å gjenfortelle pikante historier, også fra nyere tid, og at enkelte personkarakteristikker var injurierende. Øyestad historielag forsøkte å få stoppa boka, uten å lykkes med dette. Da Myrdal i 1982 søkte om støtte fra kommunen for å skrive et bind om kulturhistoria fikk han avslag. Han fortsatte med utgivelser på eget forlag, og det ble totalt tre bind. Det første bindet kom også ut i nytt opptrykk.

Parallelt med Myrdals utgivelser ga Gunnar Knutsen Asdal og Øyestad historielag ut Gamle gårder i Øyestad. I og med at en del stoff til både disse og Myrdals bøker var utarbeida i fellesskap, står de som medforfattere i hverandres bøker.

I 1990 ga han ut ei selvbiografisk bok med politiske betraktninger, med tittelen Sannheten skal fram. Bind 1.. Det ble ikke utgitt flere bind.

Bibliografi

  • Myrdal, Arne J.: Øyestad - Hiis historie. 1. Utg. Nytt og gammelt. [Arendal]. 1983. Mal:Bokhylla.
  • Myrdal, Arne J.: Øyestad - Hiis historie. 2. Utg. Nytt og gammelt. [Arendal]. 1983. Mal:Bokhylla.
  • Myrdal, Arne J.: Øyestad - Hiis historie. 3 : Øyestad historie 1900-1984. Utg. Nytt og gammelt. [Arendal]. 1984. Mal:Bokhylla.
  • Myrdal, Arne J.: Sannheten skal fram. Bind 1. Utg. Lunderød. [Oslo]. 1990. Mal:Bokhylla.

Kilder

Mal:Spire1