Ask (Gjerdrum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fylkesveg 120 går gjennom Ask. Vi ser nordover, i retning Nannestad.
Foto: Trond Nygård (2021).
Ask-området i 1818, før det ble tettstedsbebyggelse her. Kart fra Gjerdrum bygdebok 1/Norges geografiske oppmåling

Ask er administrasjonssenteret i Gjerdrum kommuneRomerike. Det ligger omkring sju kilometer vest for Kløfta, med fylkesveg 120 gjennom sentrum. Stedet har navn etter Ask-gardene. Fram til 2012 var Ask et eget tettsted, men det har i senere år vokst sammen med Grønlund, og det sammenvokste tettstedet opptrer hos SSB som Grønlund. Pr. 2020 har det 5108 innbyggere. Tettstedet har vært i sterk vekst sia 1990-tallet. De siste tiåra har det blant annet blitt bygd mange nye flermannsboliger på Ask.

Med unntak av Gjerdrum kirke, som ligger lenger nord i bygda, har Ask de aller fleste av bygdas sentrale funksjoner. Rundt det firearma vegkrysset her ligger blant annet forretninger, kommunehus, kulturhus, sjukehjem og bussterminal, i tillegg til ungdomsskole og barneskole. Gjerdrum barneskole erstatta i 1958 de fire gamle folkeskolekretsene Tori, Vestby, Høyenhall og Solheim. På Ask har det også vært meieri (Hønsen Meieri).

I romjula 2020 ble Ask ramma av et stort kvikkleireskred. En rekke boliger ble helt eller delvis ødelagt, og ti mennesker omkom.

Litteratur og kilder

Galleri

Eksterne lenker