Kløfta

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kløfta stasjon i 1920-åra.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Kløfta er et tettsted i Ullensaker kommuneRomerike. Det var 7389 innbyggere i tettstedet per 1. januar 2016, det vil si drøyt en fjerdedel av kommunens totale innbyggertall. Kløfta er kommunens nest største tettsted etter administrasjonssenteret Jessheim.

Stedsnavnet skal komme av av veien «kløyva» seg der – veien til Kongsvinger (nå riksveg 2) og veien til Trondheim (nå E6) skilte lag. Viktigheten som trafikknutepunkt økte da Kløfta stasjonHovedbanen åpna i 1854. Den første stasjonsbygningen var faktisk den eldste stasjonsbygningen i landet. Grunnen til dette var at Kløfta ligger omkring midtveis langs Hovedbanen, og den ble oppført som anleggskontor under bygginga. Den gamle stasjonsbygningen er bevart på Norsk JernbanemuseumHamar. Det er ikke langt til Oslo lufthavnGardermoen, og oppgraderinga av den til hovedflyplass for hovedstaden har ført til økt utbygging i tettstedet.

Trondheimsveien går som hovedgate gjennom sentrum av Kløfta. Langs den finner man Romerikssenteret med drøyt 30 forretninger.

Ullersmo fengsel og dets lavsikkerhetsavdeling Kroksrud ligger på Kløfta.

Et par kilometer øst for Kløfta ligger Ullensaker kirke.

Litteratur og kilder

Koordinater: 60.0745105° N 11.1394359° Ø