Børge Johan Schultz: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Børge Johan Schultz''' (født i [[1763]], død på [[Breili]] i [[Østre Toten]] [[18. august]] [[1826]]) var en norsk [[embetsmann]]. Schultz' kone het ''Christine''. Børge Schultz var på 1790-tallet inspektør for [[Nordgrønland]] og bodde da i [[Godhavn]]. Han ble utnevnt til [[fogd]] i [[Toten fogderi]] i 1800 og kjøpte garden Steinberg. Etter odelssøksmål måtte han imidlertid selge eiendommen, og kjøpte i stedet Breili i bygdelaget [[Nordlia]]. Her var han bosatt til sin død. Året før Schultz' bortgang, i 1825, ble fogdeembetet overtatt av [[Jens Mørk Friis]].
'''Børge Johan Schultz''' (født i [[1763]], død på [[Breili]] i [[Østre Toten]] [[18. august]] [[1826]]) var en norsk [[embetsmann]]. Schultz' kone het ''Christine''. Børge Schultz var på 1790-tallet inspektør for [[Nordgrønland]] og bodde da i [[Godhavn]]. Han ble utnevnt til [[fogd]] i [[Totens fogderi]] i 1800 og kjøpte garden Steinberg. Etter odelssøksmål måtte han imidlertid selge eiendommen, og kjøpte i stedet Breili i bygdelaget [[Nordlia]]. Her var han bosatt til sin død. Året før Schultz' bortgang, i 1825, ble fogdeembetet overtatt av [[Jens Mørk Friis]].


I Schultz' tid som fogd ble han utsatt for et opprør av husmenn fra Vestre Toten. I nødsåret [[1813]] troppa 141 personer opp på Breili og forlangte å få utlevert korn. Som fogd var han ansvarlig for ''magasinkornet'', reservekorn som skulle utdeles i nødstilfeller.
I Schultz' tid som fogd ble han utsatt for et opprør av husmenn fra Vestre Toten. I nødsåret [[1813]] troppa 141 personer opp på Breili og forlangte å få utlevert korn. Som fogd var han ansvarlig for ''magasinkornet'', reservekorn som skulle utdeles i nødstilfeller.

Sideversjonen fra 17. mai 2009 kl. 19:48

Børge Johan Schultz (født i 1763, død på Breili i Østre Toten 18. august 1826) var en norsk embetsmann. Schultz' kone het Christine. Børge Schultz var på 1790-tallet inspektør for Nordgrønland og bodde da i Godhavn. Han ble utnevnt til fogd i Totens fogderi i 1800 og kjøpte garden Steinberg. Etter odelssøksmål måtte han imidlertid selge eiendommen, og kjøpte i stedet Breili i bygdelaget Nordlia. Her var han bosatt til sin død. Året før Schultz' bortgang, i 1825, ble fogdeembetet overtatt av Jens Mørk Friis.

I Schultz' tid som fogd ble han utsatt for et opprør av husmenn fra Vestre Toten. I nødsåret 1813 troppa 141 personer opp på Breili og forlangte å få utlevert korn. Som fogd var han ansvarlig for magasinkornet, reservekorn som skulle utdeles i nødstilfeller.

Schultz var foruten fogd også eier av flere garder, bl.a. naboeiendommen Kallrustad. Han hadde også verdifulle fiskerettigheter i Einavatnet. Husmannsplassen Børhaug under Breili er oppkalt etter fogden.

Litteratur

Midthaug, Leif: Rettsvesen. Embeds- og ombudsmenn, i Totens bygdebok II, Oslo 1953, s. 337-339, 345 og 354.


Forgjenger:
 Jens Clausen Wille 
Inspektør for Nordgrønland
Etterfølger:
 Claus Bendeke