Bakås skanse (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. mai 2023 kl. 11:53 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rester av festningsverkene ved Bakås skanse, på Ellingsrud helt nordøst i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Modell av Bakås skanse. Fingeren peker på hovedskansen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)

Bakås skanse (også kalt Bakåsen skanse, skansene ved Bakåsen, skansene ved Bakåspasset mv.) ligger på BakåsEllingsrud i Bydel Alna i Oslo. Skansen var en del av et forsvarsverk (festningsverk) etablert på begynnelsen av 1700-tallet rundt hovedstaden Christiania.

I kamp

Bakås skanse var i kamp i 1716, da Karl XII angrep Norge under Den store nordiske krig, og gikk mot Christiania. Den 14. mars 1716 ble skansen angrepet, men holdt stillingen, og svenskene måtte trekke seg tilbake. En annen rute mot hovedstaden ble valgt. Svenskene kom til Christiania, beleiret byen, men klarte ikke å innta Akershus festning.

Idag

I dag kan kun rester av festningsverket ses. På Bakås, nær Bakås skole og blokkbebyggelsen, ligger disse restene av skansen lett tilgjengelig for besøkende, men de er ikke godt skiltet. Skansen er heller ikke veldig godt synlig i terrenget, men man får et godt inntrykk av dens gode strategiske plassering.

Skansen ble restaurert og ryddet i årene etter 2000, og i 2005 ble avslutningen av dette arbeidet markert med gjenskapelse av det historisk slaget i 1716.

Bakås skanse har gitt opphav til flere lokale veinavn:

Se også

Galleri

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.934828° N 10.910883° Ø